Розділ Суспільство

Хмельничанин відсудив у росїі 200 000 грн моральної шкоди через війну

Автор 02 березня 2024, 20:15

У серпні 2023 року чоловік звернувся до суду з позовом до держави Україна в особі Кабінету Міністрів України, держави російська федерація в особі посольства держави російська федерація в Україні, в якому просив стягнути з держави російська федерація на свою користь 1 200 000 грн моральної шкоди, завданої йому порушенням його прав внаслідок збройної агресії та окупацією частини території України, крім того стягнути з держави Україна на свою користь 1 грн моральної шкоди, завданої порушенням його прав на мир та правомірну, добросовісну і кваліфіковану діяльність органів державної влади України в частині добросовісності.

На підтримання заявлених позовних вимог, позивач посилався, що він є громадянином України. У 2014 році російська федерація внаслідок проведення незаконного референдуму та агресивної політики захопила частину території України, в тому числі територію Автономної Республіки Крим, а 24 лютого 2022 року здійснила відкритий напад на Україну.

Це призвело до порушення прав позивача, у зв`язку з чим йому завдано моральних страждань, які перебувають у причинно-наслідковому зв`язку із незаконною збройною агресією російської федерації проти України, оскільки він щоденно зазнає стресу через постійні повітряні тривоги, та необхідність перебувати тривалий час в укритті, через що, втратив нормальний сон і станом на сьогодні не спить вночі та здригається від виття сирени.

Також він побоюється за своїх рідних, в нього погіршилися відносини з людьми, а також лідери громадської думки привели його до накопичення психологічного негативу, який явно прискорив природні процеси його старіння, що призвело до його передчасності.

Він вважає, що засоби масової інформації, торгують емоціями і є формою мародерства його дорогоцінного часу та порушенням його прав на свободу думки і слова. Позивач зазначає, що і споглядання ним зруйнованих ракетними ударами будівель на Дубово та Грузевиці м. Хмельницького приносить йому додатковий дискомфорт та втрату віри в людяність загарбників.

Рішенням Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 30 листопада 2023 року в позові було відмовлено.

Апеляція

Чоловік подав апеляцію, її розглянув Хмельницький апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: Костенка А.М. (суддя-доповідач), Гринчука Р.С., Спірідонової Т.В.

В апеляційній скарзі чоловік просив скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове рішення про задоволення позову посилаючись на неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи, невідповідність висновків суду обставинам справи, порушення норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права.

Апеляційна скаргу мотивував тим, що внаслідок збройної агресії російської федерації йому завдано моральної шкоди. Суд першої інстанції не з`ясував усі обставини справи, зробив неправильні висновки з установлених обставин, не застосував норми чинного законодавства, не дав належної оцінки зібраним доказам і дійшов помилкового висновку про необґрунтованість позову.

Кабінет Міністрів України подав відзив на апеляційну скаргу,в якому просить апеляційну скаргу залишити без задоволення посилаючись на її необґрунтованість. Вказує, що позивачем суду не надано належних та допустимих доказів, що підтверджують вчинення протиправних дій з боку Кабінету Міністрів України щодо позивача і спричинення йому моральної шкоди, тому судом обґрунтовано відмовлено у задоволенні таких позовних вимог до держави Україна.

Дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вирішила, що апеляційну скаргу слід задовольнити частково, рішення суду першої інстанції скасувати з ухваленням нового судового рішення про часткове задоволення позовних вимог.

Визначаючи розмір моральної шкоди, що підлягає стягненню, суд враховував, що на території Хмельницької області та м. Хмельницького не велись активні бойові дії, позивачем не надано суду доказів щодо завдання шкоди його майну внаслідок обстрілів м. Хмельницького, доказів вимушеного виїзду з місця постійного проживання через бойові дії чи погіршення в результаті цього його стану здоров`я.

В обґрунтування позову позивач посилається лише на моральні страждання внаслідок стресу через постійні повітряні тривоги та необхідність перебувати тривалий час в укритті, бомбардування об`єктів критичної інфраструктури, а також докладати додаткових зусиль для організації свого життя, забезпечення безпеки та захисту порушених прав, не конкретизуючи при цьому в чому проявляються такі зусилля.

Рішення

Суд поставновив апеляційну скаргу задовольнити частково. Рішення Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 30 листопада 2023 року в частині відмови в позові до держави російська федерація скасувати та ухвалити в цій частині нове судове рішення.

Позов до держави російська федерація задовольнити частково. Стягнути з держави російська федерація на користь позивача у рахунок відшкодування моральної шкоди, завданої збройною агресією проти України, 200 000 гривень.

У решті рішення суду залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 23 лютого 2024 року.

Останнє редагування 02 березня 2024, 20:32
0
репостів
0
репостів