Розділ Суспільство

З початку року 30 батьків Шепетівської громади попереджено про неналежне виконання батьківських обов’язків

Автор 23 лютого 2024, 15:28

З метою виявлення дітей, які залишилися без батьківського піклування та проведення обстеження умов проживання сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах службою у справах дітей спільно з інспектором СЮП Шепетівського РУП 21 лютого 2024 року проведено профілактичний рейд “Сім’я” на території Шепетівської ТГ.

В ході рейду обстежено житлово-побутові умови проживання 5 родин, в яких виховується 10 дітей. За результатами заходу складені акти обстеження житлово-побутових умов проживання, з батьками проведені профілактичні бесіди про щодо належного виконання батьківських обов’язків, виховання дітей, створення умов життя, які будуть достатніми для фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку дитини.

Права та обов’язки батьків щодо виховання дітей закріплені в Конституції України, Сімейному кодексі України, Законі України «Про охорону дитинства». Правова регламентація прав та обов’язків батьків передбачає покладення на кожного з них однакової відповідальності за виховання, навчання і розвиток дитини.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про охорону дитинства» дитиною вважається особа віком до 18 років (повноліття). Закон передбачає, що виховання в сім’ї є першоосновою розвитку особистості дитини.

Відповідальність щодо виховання дітей покладена на обох батьків, незалежно від того проживають вони разом чи окремо, оскільки обов’язок здійснювати належне виховання та нагляд за дітьми є рівним для обох з них.

Тому неналежне виховання дітей – це правопорушення батьків і, як наслідок, настання відповідальності.

Законодавство передбачає відповідальність батьків за неналежне виховання дітей.

Стаття 184 КУпАП передбачає, що ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від двох до чотирьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

З 01.01.2024 року службою обстежено 43 сім’ї в яких виховується 81 дитина, за результатами обстежень поставлено на облік 1 дитину, як таку, яка опинилася в складних життєвих обставинах, 30 батьків попереджено про неналежне виконання батьківських обов’язків, 3 батьків притягнуто до відповідальності за ст.184 КпАП України.

Шепетівська міська рада

0
репостів
0
репостів