Розділ Суспільство

На Шепетівщині розташований унікальний заказник, який виник шляхом заростання карстового озера

Автор 16 лютого 2024, 13:54

Національний природний парк "Мале Полісся" запрошує всіх на захоплюючу подорож по водно-болотним угіддям Шепетівщини. Гідрологічний заказник загальнодержавного значення "Михельський" - природний об'єкт, який є справжнім скарбом для України та Хмельницької області.

Заказник, площею 109 га, являє собою унікальне для України і Хмельницької області торфове болото округлої форми з куртинами деревних порід, яке виникло шляхом заростання карстового озера. Такі болота характерні для північних регіонів, насамперед, для північної тайгової зони і прибалтійських країн. Вони дуже рідко трапляються в Україні – лише подекуди на Поліссі та в Каратах.

Цей природний комплекс має водоохоронне, кліматорегулююче, ландшафтозахисне значення, а також є осередком охорони болотного біорізноманіття.

Тут зростають рослини з Червоної книги України, наприклад, льодовиковий релікт – верба чорнична та лучно-болотні орхідеї – пальчатокорінники. Окрім того, тут є чимало видів, які охороняються у Хмельницькій області – андромеда багатолиста, багно звичайне, вовче тіло болотне, журавлина болотна, лохина, пухівка багатоколоскова і піхвова.

Також багатою є і фауна заказника. Зокрема на цій території можна зустріти велику кількість птахів: журавель сірий (ЧКУ), бекас, щеврик лісовий, жулан, малинівка, вівчарик-ковалик, зяблик, дрізд чорний та багато інших. Із ссавців до центральної частини болота часто заходять лосі звичайні (ЧКУ), козулі, заєць сірий, лисиця, дикий кабан, а із земноводних можна зустріти рідкісну в області жабу гостроморду (додаток ІІІ Бернської конвенції).

0
репостів
0
репостів