Розділ Суспільство

Взимку тариф на електроенергію для населення залишиться незмінним

Автор 30 січня 2024, 15:48

Уряд не змінюватиме тариф на електроенергію для населення цієї зими. Про це під час засідання Кабмінету міністрів України повідомив прем'єр Денис Шмигаль.

"Зберігаємо пільговий тариф на електроенергію для населення. Він був і залишається 2 гривні 64 копійки за кВт⋅год. Загалом цієї зими Уряд не планує зміни жодних тарифів для населення", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що наразі в жодному регіоні відключень немає і не планується.

"Після того як 50% енергосистеми вразили ворожі ракети та дрони, ми провели масштабні ремонти й додали енергетиці 2,2 ГВт потужності. Також збільшили до 1,7 ГВт наші можливості імпорту електроенергії завдяки повній синхронізації із мережею ENTSO-E. Попри постійні атаки, які продовжуються і цієї зими, ракетами та шахедами на об’єкти української енергетики, особливо на Сході України, в наших домівках є світло, і це насамперед заслуга наших енергетиків", - додав глава уряду. 

Очевидно цю заяву було зроблено у відповідь на інформацію, що тариф на електроенергію для населення в Україні може бути підвищено вдвічі і він буде складати трохи менше ніж 6 гривень.

Про це розповів напередодні народний депутат, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк. Водночас він підкреслив, що важливо залишити субсидіювання для тих категорій осіб, які не мають можливості сплачувати таку ціну.

"Держава разом з нашими партнерами мають у такому випадку підставити плече людям! Але ми маємо розуміти, що держава не може дотувати всіх без виключення", — зазначив Нагорняк.

Він також додав, що лібералізація тарифів дасть двом державним компаніям можливість перестати дотувати населення і за рік акумулювати кошти для початку добудови 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС. А "Укргідроенерго" зможе почати будівництво Канівської ГАЕС потужністю 1000 МВт, вартість якої оцінюється в 1,2 млрд доларів США.

Як відомо, наразі тариф на електроенергію для населення складає 2 гривні 64 копійки. Водночас ринкова ціна на електрику сягає від 5 до 6 гривень за кіловат-годину, і це без врахування тарифу на диспетчеризацію та доставку.

Останнє редагування 30 січня 2024, 15:54
0
репостів
0
репостів