Розділ Суспільство

Скандал у Славуті: Церква УПЦ МП користується дармовим світлом?

Автор 30 січня 2024, 13:17

Кілька тижнів тому одному з депутатів Славутської міської ради надійшла інформація, що пристрої освітлення території, яка використовується Церквою Різдва Пресвятої Богородиці (УПЦ МП), вмикаються синхронно з вуличним освітленням міста і, ймовірно, під’єднані до мережі вуличного освітлення міста. 

10 січня депутат фракції "Воля" Казіміров Анатолій Васильович особисто переконався, що зі сторони вулиці Церковної з опори, котра розташована навпроти приміщення колишнього ДАІ є відгалуження повітряної лінії на територію, якою користується релігійна громада Різдва пресвятої Богородиці (УПЦ МП) (схема додається). Також чітко видно встановлений вуличний світильник та повітряні лінії, що розходяться далі.

Приладів обліку електроенергії я не побачив. Зі стану повітряної лінії (СІП) та встановленого ЛЕДсвітильника я припускаю, що підключення/перепідключення відбулося не раніше ніж років 5 тому. Візуально оглянувши території, що використовуються іншими релігійними громадами, в них я не побачив підключень до мережі вуличного освітлення міста. Вважаю, що такі преференції окремій релігійній громаді, тим більше тій, котра належить до церкви ворожої країни, абсолютно не припустимі.

Відповідно до ст. 11, 13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»було надіслано запит щодо цієї ситуації. Днями надійшла відповідь за підписом міського голови (виконавець Сергій Нікітюк).

Згідно Методичних рекомендацій з утримання об'єктів зовнішнього освітлення населених пунктів, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 21.08.2008 № 253, одним із об'єктів, на які поширюються рекомендації є освітления архітектурних об'єктів. Церква Різдва Пресвятої Богородиці, що розташована за адерсою вул. Церковна, 2 у місті Славута, є складовою комплексу споруд Різдво- Богородицької церкви, який включено до реєстру пам'яток культурної спадщини як об'єкт-пам'ятка архітектури та містобудування місцевого значения. Таким чином, оскільки вказана будівля є об'єктом архітектури, який має культурно-історичне значення для всієї громади, вона підпадає під вимоги Методичних рекомендацій з утримання об'єктів зовнішнього освітлення населених пунктів, та може освітлюватися у темну пору доби від мережі вуличного освітлення.

КП «Славута-Сервіс» та КП «Славутське ЖКО» надали відомості про наступне:

  1. Окремого розпорядження чи дозволу на підключення території комплексу до мережі влучного освітления не надавалося.
  2. Інформація щодо виконавця та дати проведення робіт із реконструкції/добудови вказаної частини мережі вуличного освітлення відсутня.
  3. Окремого обліку споживання електроенергії мережі вуличного освітлення на території комплексу немає. Облік проводиться по загальному споживані відповідної щитової мережі вуличного освітлення.
  4. У зв'язку із відсутність окремого лічильника обліку електроенергії мережі вуличного освітлення на території комплексу, встановити витрати за спожиту електроенергію на потреби вуличного освітлення немає можливості. На території комплексу встановлено одну світлоточку вуличного освітлення потужністю 50 Вт.
  5. Окрема інформація щодо витрат на обслуговування вказаної частини мережі вуличного освітлення відсутня.

Депутат обурився на своїй сторінці, адже хіба церква Різдва Пресвятої Богородиці єдиний об’єкт-пам’ятка архітектури у Славуті? Чомусь Костел святої Дороти не має таких преференцій в освітленні своєї території.

Ще звернув увагу, що керівництво міста не володіє фактичною ситуацією (або не хоче володіти, або свідомо бреше) щодо освітлення цієї церкви, адже чітко видно, що разом з вуличним освітленням загоряється ще як мінімум ЧОТИРИ джерела світла крім вказаного у відповіді одного. Про те, що від опори на території храму відходять повітряні лінії я повідомив у своєму депутатському зверненні. Але цю інформацію проігнорували. Що це? Свідома брехня депутатові? Незаконне підключення церковною громадою до загальноміської мережі? Скільки це таких «поступок» зроблено для цієї церкви?

Відповіді на всі ці питання депутат як і громада сподіваються почути на черговому пленарному засіданні.

Останнє редагування 30 січня 2024, 13:39
0
репостів
0
репостів