Розділ Суспільство

На Шепетівщині підрядник гроші за ремонт дороги взяв, а от роботу не завершив

Автор 15 січня 2024, 14:23

В обласній військовій адміністрації продовжується робота щодо визначення доцільності та обґрунтованості проведення окремих оголошених закупівель, які відображені в електронній системі PROZORRO. Експерти робочої групи “Прозорість і підзвітність” розглянули на засіданнях низку питань та понад 40 активних конкурентних закупівель, а також поспілкувалися із представниками окремих замовників.

Так, за результатами нещодавніх засідань відмінено закупівлі на загальну суму 6,8 млн грн.

Додатково варто зазначити про ситуацію, що склалася під час виконання робіт по капітальному ремонту доріг у деяких громадах області. Підрядник ПП «Строй-Сервіс-99» не виконав роботи відповідно до графіку та відхилився від проектної документації в ході капітального ремонту доріг в смт. Білогір’я Шепетівського району та смт. Ярмолинці. Загальна вартість договорів мала складати суму 15,4 млн грн.

Загальне виконання прийнятих робіт склало 19,5%. У зв’язку із закінченням строку дії договорів 31.12.2023 року та невиконанням їх умов, залишкові кошти у сумі 12,4 млн грн повернуто громадам. Окрім того, вживаються санкційні заходи щодо підрядника у вигляді стягнення пені та штрафів в сумі 350 тис грн.

Окремо варто виділити, що в області прокуратурою активно здійснюється діяльність із захисту загальнодержавних інтересів. Так, лише упродовж минулого року органами прокуратури області направлено до суду 128 позовів на суму 67,6 млн гривень, з яких 35 позовів на суму 64,7 млн грн, за фактами незаконного використання бюджетних коштів, при проведенні органами державної влади та місцевого самоврядування публічних закупівель.

Вартість активів, щодо яких судами, упродовж 2023 року постановлено рішення про задоволення позовних вимог прокурора – 7,7 млн гривень, сума коштів, вибуття яких із державної (комунальної) власності попереджено за закритими справами складає – 260,6 млн гривень.

Також встановлено випадки порушення органами державної влади та місцевого самоврядування вимог щодо мораторію (заборони) на виконання грошових та інших зобов’язань, кредиторами за якими є російська федерація/або особи, пов’язані з державою-агресором.

Так, в порушення вимог ст.ст. 17, 31 Закону України «Про публічні закупівлі», Закону України «Про санкції» рядом комунальних підприємств на території Кам’янець-Подільського району та міста Хмельницького укладено договори про газо-, електропостачання з ТОВ «ТВІЙ ГАЗЗБУТ», кінцевим бенефіціарним власником якого є Фірташ Д.В., який перебуває під санкціями відповідно до державного реєстру головної бази даних про санкції, накладені через напад росії на Україну.

Враховуючи викладене, окружними прокуратурами області до господарського суду області пред’явлено 4 позови до ТОВ «ТВІЙ ГАЗЗБУТ» про визнання недійсними закупівель та укладених за їх результатами договорів на суму 1,7 млн гривень.

Останнє редагування 15 січня 2024, 14:32
0
репостів
0
репостів