Розділ Суспільство

У Шепетівці інспектували пансіонат для літніх людей та житло переселенців

Автор 11 грудня 2023, 13:10

Представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області перевірили приватний пансіонат для літніх людей «Промінь життя» у місті Шепетівка та місце тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, що розгорнутий на базі гуртожитку Шепетівського професійного ліцею.

Пансіонат для літніх людей «Промінь життя»

Для виконання функцій національного превентивного механізму (НПМ) представник Уповноваженого у Хмельницькій області Оксана Кізаєва спільно з головним спеціалістом Оксаною Шейгец та регіональним координатором Ольгою Осередчук здійснили відвідування приватного пансіонату для літніх людей «Промінь життя» у місті Шепетівка.

Заклад розпочав свою діяльність 01.01.2023 року, розрахований на перебування 24 осіб. На день відвідування у закладі проживали 20 підопічних (16 жінок та 4 чоловіків), з них 9 - ліжковохворих підопічних.

Заклад укомплектований меблями та відповідною технікою. Для всіх підопічних у пансіонаті створені належні умови проживання: в житлових кімнатах клієнтів закладу затишно та тепло; підопічні забезпечені чистою постільною та натільною білизною, верхнім одягом, чотириразовим харчуванням.

З клієнтами закладу проведено конфіденційне спілкування, за результатами якого фактів жорстокого та нелюдського або таких, що принижують гідність, видів поводження з клієнтами пансіонату не виявлено.

Водночас, групою НПМ виявлено ряд недоліків, що призводять до порушення прав клієнтів, зокрема:

  • у пансіонаті існує практика укладання договорів з родичами дієздатних клієнтів за відсутності підтвердження повноважень бути законними представниками підопічних;
  • відсутня згода підопічних щодо поміщення їх у даний заклад;
  • заклад не внесено до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг Мінсоцполітики;
  • пансіонат не пристосований до потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення;
  • не забезпечено права підопічних на приватність;
  • у пансіонаті відсутнє щоденне та перспективне меню, як наслідок не можливо було з’ясувати різноманітність та збалансованість раціону харчування клієнтів;
  • не облаштовано належним чином приміщення під укриття на випадок сигналу «Повітряна тривога».

Суб'єкту господарської діяльності будуть скеровані відповідні рекомендації щодо усунення та недопущення в подальшому виявлених недоліків та порушень.

Місце тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, що розгорнутий на базі гуртожитку Шепетівського професійного ліцею.

Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Хмельницькій області Олег Шаповалов здійснив моніторинговий візит до місця тимчасового проживання (далі – МТП) внутрішньо переміщених осіб, що розгорнутий на базі гуртожитку Шепетівського професійного ліцею.

Заклад включено в офіційний перелік МТП Хмельницької області, відповідно до постанови КМУ від 01.09.2023 № 930, якою затверджено Порядок функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

 МТП відповідає мінімальним вимогам, які необхідні для життєзабезпечення ВПО: ВПО проживають в кімнатах по 2-3 особи, облаштовано душові кімнати і санітарні вузли, в кухні наявні кухонне приладдя та інвентар тощо. Адміністрація закладу за підтримки міжнародних гуманітарних організацій проводить ремонтні роботи в приміщеннях МТП.

Натомість в МТП недостатньо меблів для зберігання особистих речей, потребують заміни панцерні ліжка. З урахуванням обладнання чималою кількістю необхідної побутової техніки, заклад потребує заміни електричної мережі на більш потужну.

Під час проведення моніторингового візиту проведено консультування ВПО спільно з працівником регіонального представництва Аллою Касянюк, надано консультації щодо можливості звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

2 особи звернулися до Уповноваженого ВРУ з прав людини з приводу порушених прав, зокрема й щодо відмови у постанові на облік ВПО, які потребують тимчасового житла.

За результатами моніторингу відповідним органам влади та територіальній громаді будуть підготовлені рекомендації щодо сприяння в вирішені виявлених проблем.

Останнє редагування 11 грудня 2023, 13:46
0
репостів
0
репостів