Розділ Суспільство

Хмельницька АЕС сьогодні відзначає подвійну визначну дату

Автор 10 грудня 2023, 14:46

10 грудня 1975 року було затверджено Акт з вибору майданчика для будівництва АЕС, який визначив Нетішин місцем розташування Хмельницької АЕС. Але це не єдина визначна дата, яку відзначає місто енергетиків.

Рішення про будівництво АЕС з назвою «Західноукраїнська №2» було прийняте 17 квітня 1975 року. З 50 пунктів можливого розміщення АЕС, 48 з різних причин відхилили як неекономічні, недостатньо забезпечені технічною водою, з несприятливими сейсмічно-кліматичними умовами або ж з придатними для сільського господарства ґрунтами.

Спеціалісти Київського відділення інституту «Теплоелектропроєкт» зіставили варіанти розміщення АЕС у Рожнятинському пункті Івано-Франківської області та Нетішинському пункті Хмельницької області. За усіма необхідними показниками Нетішинський пункт виявився кращим. Таким чином с. Нетішин стало центром будівництва ХАЕС.

За дванадцять років після прийняття рішення про вибір майданчика цього ж дня відбулася ще одна визначна історична подія в історії Хмельницької АЕС.

У ніч з 9 на 10 грудня 1987 року вахту прийняла зміна Геннадія Тугаєва. О 6 ранку здійснили фізичний пуск енергоблока №1. Провідний інженер з управління реактором Юрій Галанчук вивів реактор на мінімально контрольований рівень, в.о. начальника реакторного цеху Володимир Софіюк доповів директору електростанції Миколі Габрійчуку про готовність персоналу до безпечної експлуатації ядерної установки.

ХАЕС

0
репостів
0
репостів