Розділ Суспільство

На Хмельниччині за тиждень буде заборонено ловити річкових раків

Автор 21 листопада 2023, 13:58

З 1 грудня 2023 року розпочинається заборона на вилов річкових раків у рибогосподарських водних об'єктах Хмельницької області. Враховуючи рекомендації Інституту рибного господарства НААН України, заборона триватиме до 30 червня 2024 року включно.

З метою збереження та охорони популяції раків в період їх спарювання та виношування ікри Хмельницьким рибоохоронним патрулем видано наказ «Про встановлення заборони на лов річкових раків». 

Раки живуть від 20 до 50 років. Статевозрілими вони стають на третьому році життя, при досягненні довжини 7-8 см. Спарювання відбувається при температурі води нижче 10°C. Плідність раків залежить від їхнього віку й розміру. У середньому одна самка рака може принести потомство в 300-400 екз. Через два-три тижні після запліднення самка відкладає ікру під черевце для подальшого виношування, яке триває близько семи місяців. Зазвичай, вихід молоді відбувається у кінці травня – на початку червня, коли температура води досягає 21-23°C.

Після цього у раків настає линька, під час якої вони скидають свій захисний панцир. Адже він заважає повноцінно рости. Під час линьки вони скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей та зябер. Линяють раки не у норах, а на відкритому простоті, тому в цей період вони менш всього захищені.

За порушення правил рибальства передбачається адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 34 - 680 грн із відшкодуванням завданих збитків. Кримінальна відповідальність настає за незаконне добування водних біоресурсів у разі завдання істотної шкоди. Санкція статті передбачає штраф від 17 000 – 85 000 грн, або обмеження, або позбавлення волі строком до трьох років із відшкодуванням завданих збитків. За кожен незаконно добутий екземпляр рака порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 3 332 грн.

Хмельницький рибоохоронний патруль закликає суворо дотримуватись встановлених норм законодавств. Повідомити про порушення можна за телефоном «гарячої лінії»: (068) 384-98-10.

0
репостів
0
репостів