Розділ Суспільство

У Славуті не можуть розширити площу діючого кладовища, бо ДП «Ліси України» хоче вдесятеро більшу ділянку

Автор 05 жовтня 2023, 16:55

У Славутській міській територіальній громаді виникла необхідність розширення діючого кладовища. Як повідомив Славутський МВК, наразі міське кладовище заповнене і не має значних територіальних резервів для поховань, оскільки з усіх сторін обмежене землями лісогосподарського призначення і його розширення можливе виключно за рахунок земель державної власності зайнятих лісовими насадженнями.

Згідно із розробленим Генеральним планом міський голова Василь Сидор звернувся до Хмельницької обласної військової адміністрації та ДП «Ліси України» щодо можливості розширення кладовища за рахунок земель державної власності лісогосподарського призначення площею 7,5 га та передачі її у комунальну власність Славутської міської територіальної громади.

Відповідь, яка надійшла від ДП «Ліси України» шокувала. Цитуємо: «Статтею 157 Земельного кодексу України визначено порядок відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам. Враховуючи вищевикладене, лист філії «Славутське лісове господарство» від 06.09.2023 № 67/25.7-3-ВЛ та лист Подільського лісового офісу 3 від 07.09.2023 № 245/25-ВЛ, державне спеціалізоване господарське підприємство «Ліси України» пропонує повернутися до розгляду порушеного питання після надання Вами гарантій та можливості передачі земельної ділянки площею 71,5844 га (кадастровий номер 6823980900:04:005:0377) у постійне користування ДП «Ліси України».

Міський очільник зазначив наступне:

«Сьогодні ми маємо ситуацію, коли звертаємося до державного підприємства з проханням передати землю під таку важливу потребу, а в результаті отримуємо відповідь про те, що взамін нам потрібно віддати вдесятеро більше.

Попередньо я з представниками Асоціації міст України виступав проти вилучення заліснених земельних ділянок із власності територіальних громад, що передбачалося у законопроєкті «Про особливості управління об’єктами державної власності в лісовій галузі та порядок утворення та діяльності спеціалізованого державного лісогосподарського акціонерного товариства «Ліси України». Можна тільки уявити, що буде, коли такі підприємство, як ДП «Ліси України», стане приватним акціонерним товариством.

Зараз життєво необхідно вирішити порушене питання щодо розширення кладовища, адже із року в рік ситуація погіршується, а в окремих громадах вона вже сягає масштабу кризи. Ми звертатимемося з цією проблемою до Кабінету Міністрів України та народного депутата Олексія Жмеренецького.

Сподіваюся, що депутати і уряд звернуть увагу на загальнодержавну проблему й дійдуть до її позитивного вирішення, адже нам недоступні послуги кремації, біопоховання та наразі в країні відсутні альтернативні методи і інноваційні світові практики поховань», – підсумував Василь Сидор.

Останнє редагування 05 жовтня 2023, 17:12
0
репостів
0
репостів