Розділ Суспільство

Шепетівська громада цьогоріч планує розпочати опалювальний сезон 15 жовтня

Автор 15 вересня 2023, 15:13

У Шепетівській громаді на 90% готові до початку опалювального сезону. За попередніми підрахунками його планують розпочати 15 жовтня, зважаючи на погодні умови. Про це Суспільному розповів заступник Шепетівського міського голови Віталій Янушевський.

"Ми маємо на випадок блекауту два великих генератори та декілька резервних генераторів для підтримки роботи насосного парку. Днями, наша громада підписала меморандум з проєктом USAID, що стосується енергетичної безпеки. По результатах якого, на Шепетівку мають дати дві когенераційні установки для сталого проходження опалювального періоду", — розповідає для Суспільного Віталій Янушевський.

За його словами, планово опалювальний сезон у громаді розпочнуть 15 жовтня 2023.

"Уже залежить від погодніх умов, якщо осінь буде тепла — початок відтермінуємо. Минулого року увімкнули опалення, до прикладу, всередині листопада. На сьогоднішній день п'ять котелень в громаді модернізовано, велику роботу зроблено з насосним парком. Всі котельні пройшли перевірку, перебувають на обслугогуванні в тепломережі. У тому числі в закладах освіти — три заклади на твердотопах, три на центральному опаленні, решта — мають модульні газові котельні"— додає посадовець.

Наразі, каже, тривають планові підготовчі роботи, які мають усунути до початку опалювального сезону.

В громаді третій рік працюють над збалансуванням системи теплопостачання. На сьогоднішній день, 126 багатоквартирних будинків отримують послуги централізованого опалення.

"У 2023 15 будинків багатоквартирних взагалі знято з системи централізованого теплопостачання, тому що там залишалися, до прикладу, з 90 квартир тільки п'ять на централізованому теплопостачанні. І котельні працювали у великий збиток. Також надано 87 індивідуальних дозволів на від'єднання від системи. Вони мають право влаштувати систему газового опалення", — розповідає Янушевський.

Що відомо

У Шепетівці у 2018-2019 роках зривався початок опалювального сезону. Причиною такої ситуації стала заборгованість за газ місцевого теплопостачальника ТОВ "Шепетівка Енергоінвест", якому місцева влада у 2011 році передала у концесію комунальне майно. У 2019 році суд повернув майно у комунальну власність.

На сьогоднішній день громада продовжує сплачувати борги за приватну установу. 12 мільйонів гривень уже сплачено, по частині боргів ідуть перемовини і судові засідання. Усього, підтверджених боргів — 38 мільйонів гривень.

Останнє редагування 15 вересня 2023, 15:16
0
репостів
0
репостів