Розділ Суспільство

У шепетівських гуртожитках деякі неповнолітні переселенці вживають алкоголь та наркотики

Автор 15 вересня 2023, 14:57

Ці та багато інших питань обговорили 15 вересня на черговому засіданні Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Шепетівської міської ради під головуванням заступника міського голови Галини Безкоровайної, за участі представників благодійного фонду «Рокада», фахівців структурних підрозділів виконавчого комітету та членів ради.

Голова ради Галина Безкоровайна ознайомила учасників засідання з порядком денним та розповіла про хід створення соціальної пекарні, можливості покращення умов та облаштування простору для діяльності Ради й волонтерів у приміщенні колишньої друкарні, облаштування додаткових місць проживання для ВПО у с.Плесна, а також озвучила проблемні питання, які виникають у роботі з ВПО. Поділилась досвідом участі у Резиденції ідей з міжнародної співпраці у місті Львів. Розповіла про успішний досвід колег з інших міст, можливості пошуку й роботи з партнерами, фондами, міжнародними організаціями і перспективи реалізації власних проектів.

Учасники засідання обговорили створення соціальної пекарні, запрошення охочих випікати благодійний хліб на волонтерських засадах, а також організацію змін роботи.

378349953 623395979978179 4433408346033882090 n

Серед питань, які вимагають розв’язання, члени Ради наголосили на наріканнях з боку внутрішньо переміщених осіб на поведінку деяких мешканців гуртожитків з-поміж ВПО, які зловживають алкоголем, факти викидання благодійних продуктових наборів та випадки вживання неповнолітніми наркотичних засобів.

Начальник служби у справах дітей Катерина Купрацевич наголосила також на важливості забезпечення навчання дітей у закладах освіти громади, адже є випадки коли діти тривалий час проживають у місті, але продовжують “навчатися” онлайн, без контролю з боку батьків. Фактично такі діти не відвідують уроки, не беруть участі в освітньому процесі і не здобувають знання. Також розповіла про механізм встановлення статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів і юридичного встановлення родинних зв’язків дітей із родичами.

Фахівець Шепетівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Вікторія Парфенюк розповіла про регулярну роботу, яка проводиться з ВПО та особливо з кризовими сім’ями. Обговорили механізми впливу на порушників правил проживання в гуртожитках, на осіб, які зловживають алкоголем та порушують порядок.

378517040 623395983311512 1507237114591184324 n

У ході засідання обговорили можливість співпраці, фіксації таких випадків та їх запобігання, а також надали рекомендації батькам щодо виявлення таких фактів у власних дітей, розповіли про шляхи отримання консультацій і послуг Центру та служби у справах дітей.

Серед рішень, які запропонували у ході засідання: встановлення правил проживання у гуртожитках, а також, за досвідом інших громад – укладення договорів на проживання і встановлення плати за комунальні послуги. Крім того, було запропоновано проводити регулярні тематичні зустрічі із мешканцями гуртожитків за участі профільних фахівців.

Шепетівська міська рада

0
репостів
0
репостів