Розділ Суспільство

АТ «Укрзалізниця» вже вдруге просить Судилківську громаду перейменувати станцію в селі Городище

Автор 15 вересня 2023, 13:52

Козятинська дирекція залізничних перевезень вже вдруге звернулася до Судилківської сільської ради щодо перейменування зупинного пункту імені П'яскорського, що знаходиться у селі Городище. Про це повідомили на сторінці Товариства культурної спадщини "Заслав'є".

8 вересня 2023 року Товариство культурної спадщини "Заслав'є" звернулося до голови правління АТ "Укрзалізниця" Євгена Лященка з проханням вирішити питання перейменування пасажирського зупинного пункту імені П'яскорського на пасажирський зупинний пункт Городище, за принципом територіального розміщення в с. Городище.

За дорученням АТ «Укрзалізниця», воно було розглянуте керівництвом виробничого підрозділу «Козятинська дирекція залізничних перевезень» регіональної філії «Південно-Західна залізниця» АТ «Укрзалізниця».

Там повдіомили, що на виконання Програми дерусифікації інфраструктури залізничного транспорту АТ «Укрзалізниця» Козятинська дирекція залізничних перевезень уже направляла лист до голови Судилківської територіальної громади щодо перейменування зупинного пункту ім. П'яскорського, але позитивної відповіді не отримано.

Тому, враховуючи Ваше звернення, з метою вирішення питання перейменування зупинного пункту ім. П'яскорського 15.09.2023 повторно направлено лист на адресу Судилківської територіальної громади, на території якої знаходиться вказаний зупинний пункт.

Також на залізниці повідомили, що відповідно до вимог закону України «Про географічні назви» пропозиції щодо перейменування географічних об'єктів, розташованих на території села, селища, міста вносяться відповідно до сільських, селищних, міських рад.

Довідка

П'яскорський Микола Станіславович  народився 1942 року у селі Городище, Хмельницька область. Член військового контингенту СРСР в Алжирі, єфрейтор, сапер. Член ВЛКСМ.

Загинув при розмінуванні території Алжиру 11 грудня 1963 року. За час служби в Алжирі М. П'яскорський виявив і знешкодив понад 10 тис. мін, зокрема понад 300 вкрай небезпечних вистрибуючих осколочних мін. Похований на кладовищі в с. Городище. Нагороджений орденом Червоного Прапора (посмертно).

Чергова міна відірвала Миколі голову. Тіло намагався витягнути з поля зранений осколками Виктор Толузаров, що йшов 10 метрів за ним. Вперше було прийнято рішення Міністром оборони відправити останки загиблого солдата на Батьківщину. Багатотисячна процесія місцевих мешканців м. Аннаби (за 90 км від м. Ля Калль) супроводила гроб до теплоходу «Академік Микола Бурденко», спеціально поданого в порт.

Ім'я Миколи П'яскорського посмертно внесено до Книги пошани ЦК ВЛКСМ.

На пам'ять про Миколу назвали платформу Імені П'яскорського, де зупиняється дизель-поїзд Шепетівка-Хмельницький.

Іменем П'яскорського названі вулиці в Шепетівці, Хмельницькому та низці сіл.

Ватутіне

Нагадаємо, що на території тієї ж Судилківської територіальної громади розташовується пасажирський залізничний зупинний пункт Ватутіне. Названа на честь Миколи Федоровича Ватутіна - радянського генерала армії, посмертно (з 1965 року) герой СРСР, який командував групою радянських військ в Україні під час Другої світової війни. Один із 4-х командувачів радянськими фронтами, що загинули у роки німецько-радянської війни.

Він брав активну участь у війні проти залишків армії УНР, повстанців Холодного Яру, доля яких склалася трагічно. Найбільше Ватутін «прославився» під час Другої світової війни. Його невміле, а інколи просто вбивче керівництво військами, а він командував у тому числі й фронтами, призводило до величезних втрат серед особового складу.

Знаходиться пункт у селі Судилків Шепетівського району Хмельницької області між станціями Судилків (4 км) та Хролин (3 км). На зупинному пункті зупиняються приміські поїзди.

Останнє редагування 15 вересня 2023, 14:19
0
репостів
0
репостів