Розділ Суспільство

На Шепетівщині поліцейські штрафують громадян за підпал сухої трави

Автор 31 серпня 2023, 14:56

Люди спалюють сухостій на власних ділянках, а спекотна погода сприяє тому, що маленьке вогнище може перерости у масштабну пожежу. Аби цього уникнути правоохоронці проводять з громадянами бесіди та попереджають про наслідки таких дій.

За випалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна, а в окремих випадках і кримінальна відповідальність.

Нагадаємо, що за спалювання сухої трави, поживних залишків, трави, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах та поза їх межами передбачена відповідальність відповідно до ст. 77 (Порушення вимог пожежної безпеки в лісах) та 77-1 (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Такі правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу:

  • на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 6120 грн)
  • на посадових осіб — від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 грн до 21420 грн).

Самовільне спалювання залишків сухої рослинності за статтею 77-1 КУпАП тягне за собою:

  • накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян
  • на посадових осіб — від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тож не паліть суху траву! Пам'ятайте, що це небезпечно не лише для оточуючого середовища, а й для вашого життя та здоров'я.

Шепетівське районне управління поліції

0
репостів
0
репостів