Розділ Суспільство

Священик УПЦ МП не відчинив церкву для відспівування захисника, а напередодні забрав все з вівтаря

Автор 15 серпня 2023, 22:18

Минулого тижня у Шепетівському районі прощалися із загиблим захисником Дячуком Олександром Миколайовичем. На жаль, у такий тяжкий момент для родини загиблого, священник УПЦ МП відмовляв у відкритті церкви для відспівування та ще й напередодні забрав всі речі з престолу.

Не хотів відкривати церкву й все звідти виніс

10 серпня, в селі Кутки на Шепетівщині, прощалися з 30-річним Олександром Дячуком. Військовий став на захист країни у 2014 році. Згодом якийсь час працював за кордоном. Після повномасштабного вторгнення він повернувся в Україну, аби захищати державу. Про все це розповідає дружина загиблого, Любов Дячук.

Олександр Дячук проходив службу радіотелефоністом механізованої роти. Він загинув на Херсонщині, 4 серпня. Без батька залишилося двоє дітей - 2-річна донька та 7-річний син.

Перш ніж провести Героя в останню путь, зазвичай відбувається обряд відспівування. У рідному селі захисника є одна церква. Вона підпорядковується УПЦ МП, в якій станом на 9 серпня, правив отець Андрій Пєнтюк.

Сім’я загиблого Олександра Дячука хотіли, аби ритуальні обряди в храмі провів священник ПЦУ. Проте дозволу на це не отримали від батюшки московського патріархату. За словами пані Люби, він відмовлявся відчиняти церкву.

9 серпня ми подзвонили до батюшки Андрія. Подзвонили та сказали: “Батюшка, вибачте, ми хотіли б, щоб мого чоловіка відспівав український священник в нашій церкві”. Ми хотіли, щоб він дав дозвіл на відкриття церкви. Отець Андрій до нас не привітався навіть. Почав казати, що такого не буде і він не дає благословення на відкриття церкви. Тоді ми зателефонували до голови нашої сільради й до старости села. Вони дали дозвіл на відкриття церкви без батюшки. Всі стали дзвонити до отця Андрія і просити, щоб він відкрив церкву. В результаті, ми отримали ключі, але батюшка все виніс з храму. Залишив пустий престол. Аргументував тим, що ми все йому там поб’ємо, - розповідає дружина загиблого захисника.

Отримавши ключі, Олександра Дячука відспівав священник ПЦУ, який приїхав з Рівненщини. Героя поховали в рідному для нього селі - Кутки.

366810497 6411848788933294 2068448256812272539 n

 Молодий патріот України, сміливий і відважний воїн Олександр Дячук свято вірив у вільну і незалежну українську державу, перемогу українського народу над російським агресором, - зазначають у Берездівській громаді.

Позиція отця Андрія й обрання комісії

Журналістка vsim.ua звернулася до отця Андрія, який за словами дружини загиблого, відмовлявся відчиняти церкву. Під час розмови священник розповів, що він не хотів, аби до храму заходили, через аварійний стан стелі. Також батюшка сказав, що це не церква, а каплиця. І саме приміщення є старим.

Там ми маємо аварійний стан стелі. Будемо ремонтувати купол. Там приходили хлопці й вже до нього дивилися. Там трохи небезпечно і ми боялися, - каже отець Андрій.

На запитання, чи дійсно було винесено майно з церкви й чому, відповів так:

Все майно в церкві. Все там зараз зберігається і нічого не пропало звідти.

Отець Андрій повідомив, що наступного дня після відспівування він віддав ключі від церкви мешканцям села. Тож, за його словами, він більше не має жодного відношення до храму.

Тим часом у селі Кутки в неділю, 13 серпня, вже провели збори жителів. На них була обрана спеціальна комісія з трьох людей. Про це розповіла староста села Оксана Скок.

За її словами, наразі комісія опитує людей в селі, чи згодні вони стосовно переходу церкви з УПЦ МП до ПЦУ.

0
репостів
0
репостів