Розділ Суспільство

На Хмельниччині заборонено виловлювати раків з 15 серпня

Автор 09 серпня 2023, 17:26

З 15 серпня до 30 вересня 2023 року на Хмельниччині діятиме заборона на вилов раків. Відповідним наказ видало Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Хмельницької області.

Заборона встановлюється з метою збереження та охорони популяції раків у період їхньої другої линьки. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може тривати від одного до півтора місяця. Причиною линьки раків є ріст та розвиток. Панцир у них надзвичайно міцний, він заважає повноцінно рости, тому процес його скидання є необхідним для розвитку особин. Під час линьки членистоногі скидають не лише панцир, а й хітинову оболонку очей та зябер. Линяють раки не у норах, а на відкритому просторі, тому в цей період вони менш всього захищені. Під час линьки раки малорухомі, що робить їх легкою здобиччю для браконьєрів.

За вилов раків під час заборони передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності, а також відшкодування нанесених рибному господарству збитків. Компенсація за одного незаконно виловленого рака становить 3 332 грн.

Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 раків на водоймах загального користування та 50 – на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Забороняється вилов цих членистоногих у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування. Також забороняється вилов раків менших, ніж 10 см.

Хмельницький рибоохоронний патруль закликає суворо дотримуватись встановлених норм законодавств. Повідомити про порушення можна за телефоном «гарячої лінії»: (068) 384-98-10.

0
репостів
0
репостів