Розділ Суспільство

Ще один населений пункт Шепетівщини "запартнерився" з польським містом

Автор 13 липня 2023, 13:00

Декілька днів тому було підписано угоду про партнерство та співпрацю між містом Нетішин Шепетівського району та польським Новим Сончем. Це результат поїздки до Польщі міського голови Олександра Супрунюка.

На святкуванні Дня міста Новий Сонч на запрошення його президента Любомира Гандзеля був присутні міський голова Олександр Супрунюк разом з директором Школи мистецтв Юрієм Галібіним та Олександром Третяком, нетішинцем, який нині проживає в Польщі і активно займається волонтерською діяльністю.

«Поїхати потрібно було до друзів-поляків з декількох причин. Саме Новий Сонч був першим закордонним містом, який в перші дні повномасштабної війни (на початку березня 2022 року) надіслав Нетішину 20 т гуманітарної допомоги (продукти харчування, одяг, намети, ліки та ін.). Частина такої допомога була доставлена жителям Харкова та Чернігова, а частину було розподілено між внутрішньо переміщеними особами, які оселились у нашому місті. Отже, потрібно було подякувати мешканцям міста Новий Сонч за підтримку.

Ще у вересні 2018 року було підписано угоду про наміри партнерства та співпрацю між нашими містами. Були підготовлені всі документи для того, щоб підписати відповідну угоду. Але на заваді цьому стала пандемія через короновірус, а потім повномасштабна війна», - розповідає міський голова Олександр Супрунюк.

Тепло приймали нетішинців поляки, висловлювали співчуття і готовність допомогати і надалі українцям. В Новому Сончі знайшли прилисток близько 2 тисяч переселенців з України. Поляки ними опікуються, діють спеціальні соціальні програми.

Новий Сонч - порівняно невелике за кількістю населення (проживає близько 90 тис. чоловік), але багате місто. В ньому дуже розвинута ділова активність, проживає понад 200 мільйонерів.

Метою партнерства є створення та поліпшення сприятливих умов щодо подальшого розвитку і процвітання дружніх та економічних відносин між нашими громадами. Партнерство між містами Нетішин і Новий Сонч сформує базу для економічного співробітництва шляхом збереження зв’язків між муніципалітетами, створення ділової мережі, організації спільної торгівлі, обміну між підприємствами, культурними колективами та спортивними організаціями. Отже, підписана угода стосуватимуться науки, культури і мистецтва; освіти, спорту, рекреації і туристики; економіки, промисловості і торгівлі, ремесел і комунального господарства; взаємного обміну досвідом, а також реклами досягнень у всіх вище вказаних напрямках.

Відділ з організаційних питань НМР

0
репостів
0
репостів