Розділ Суспільство

Науковці шукали на Шепетівщині місця зростання видів рослин Червоної книги України

Автор 19 червня 2023, 15:06

16 червня співробітники НПП «Мале Полісся» долучилися до команди науковців: Віталія Володимирця, кандидата біологічних наук, доцента Національного університету водного господарства та природокористування й Олександра Панчука, наукового співробітника Київського зоопарку та спільно провели обстеження лісових масивів лісництва «Кряжова Буда» філії «Славутське лісове господарство» ДП «Ліси України».

На сьогоднішній день, актуальним є дослідження біорізноманіття в Україні, зокрема, зважаючи на воєнні дії, які тривають. Зараз, навіть, неможливо повністю оцінити вплив війни на довкілля. Проте зрозуміло: чим довше вона триває, тим більше шкоди завдасть довкіллю, і тим більше наслідків ми матимемо у майбутньому. Тому, особливо, важливо досліджувати дику природу, з метою збереження на тих територіях, де війна не спричинила, потенційно, негативних наслідків.

Зокрема, і цим займається Всесвітній фонд природи WWF-Україна, проводячи роботу щодо вдосконалення мережі особливих цінностей для збереження у лісах, що мають FSC-сертифікат.

У ході обстежень були відмічені місця зростання видів рослин Червоної книги України: лілії лісової Lilium martagonL., любки зеленоквіткової Platanthera chlorantha(Cust.) Rchb., часнику ведмежого Allium ursinumL. та видів рослин із переліку регіонально рідкісних у Хмельницької області: багна звичайного Ledum palustreL., буяхів Vaccinium uliginosumL., вовчого тіла болотного Comarum palustreL., дзвоників персиколистих Campanula persicifoliaL., журавлини болотної Oxycoccus palustrisPers., плауна булавоподібного Lycopodium clavatumL., пухівки піхвової Eriophorum vaginatumL., тощо.

НПП "Мале Полісся"

0
репостів
0
репостів