Розділ Суспільство

Лісівники створять цьогоріч 610 кілометрів мінералізованих смуг

Автор Леся Боровець та Діана Колеснік 19 травня 2023, 13:51

610 кілометрів мінералізованих смуг цьогоріч створять лісівники Хмельниччини. Найбільше їх буде створено на півночі Хмельниччини - у Шепетівському районі.

За словами директора Подільського лісового офісу Василя Гончара, мінералізовані смуги щороку оновлюють в період підвищення пожежної небезпеки, аби вберегти ліс від пожеж.

На території Мальованського лісництва, що у Шепетівському районі, поновлюють мінералізовані смуги. Лісничий Сергій Туракевич розповідає: мінералізована смуга під час виникнення пожежі стає перепоною для її розповсюдження на більшу площу.

"Ми використовуємо або дискові борони, або плуг для нарізання нових мінсмуг. Дискові борони більше для догляду за ними. Грунт перевертається, і на поверхні залишається свіжа земля", - каже лісничий.

За його словами, найбільше уваги приділяють молодому лісу.

Аби оперативно виявити пожежу на тій чи іншій ділянці, в Шепетівському лісовому господарстві працює чотири системи відеоспостереження з вишок лісництв, за якими стежать з центрального офісу, розповідає інженер охорони та захисту лісу Максим Михальчук.

9ba1b4bd8f6af1f1

Щомісячне поновлення мінералізованих смуг розпочинається з ранньої весни і триває до пізньої осені, розповідає директор Шепетівського лісового господарства Олександр Заблоцький. За його словами, заплановано облаштувати та поновити 300 кілометрів таких смуг.

На території Шепетівського району, де багато лісів, створять найбільше мінералізованих смуг, розповідає директор Подільського лісового офісу Василь Гончар:

"Цього року на території Хмельницької області ми запланували створити 610 кілометрів мінералізованих смуг. Більшу частину ми вже зробили".

За його словами, цьогоріч у лісах на території Хмельниччини пожеж не було. Минулого року ліквідували 13 локальних пожеж. Основна причина загоряння в лісі – людська недбалість.

Суспільне

Відео

0
репостів
0
репостів