Розділ Суспільство

На Шепетівщині віряни ПЦУ потрапили до церкви лише після застосування болгарки

Автор 04 квітня 2023, 20:05

На Шепетівщині триває перехід церков від московського патріархату до Православної церкви України. На цей раз зголосилися жителі Білогородської громади, але традиційно – московські попи не хотіли залишати приміщення. Без сутичок не минулося. 

Під стінами Свято-троїцького храму зібралося близько сотні парафіян. Люди вимагали, аби попи церкви московського патріархату забралися геть і надали місце служителям православної церкви України. Проте увійти до приміщення вдалося лише після того, як зірвали замок за допомогою болгарки.

Жителька села Білогородка Галина розповідає, у цьому соборі хрестила дітей і до 2014 була його парафіянкою. Та якось жінка почула у храмі таке, через що приходити туди вже не змогла.

"Якраз події в Дебальцевому, Іловайську. Я приходжу в церкву зі своєю дочкою і чую: "Молимося за державу російську і війська її". Я вийшла з цієї церкви і більше туди не ходила. Потім відкрили в нас церкву ПЦУ. Ми зараз тулимося в гуртожитку", – каже жителька Білогородки Галина.

Прихильники  ПЦУ, попри крики та прокльони прихильників московського патріархату, у приміщення собору потрапили.

Попередники почали виносити із храму речі, які можна було швидко схопити. До парафіян звернувся священник ПЦУ – сказав, віднині собор відкритий для всіх.

"Емоції, можна сказати, зашкалюють, бо розумієш, що наша церква поповнилася однією громадою і ще на щабель стала багатшою і вищою", – розповідає благочинний ПЦУ Ізяславського округу протоієрей Володимир.

Отець Володимир розповів, що релігійна громада села ще в серпні торік вирішали приєднати Свято-троїцький храм до ПЦУ. Священники відтоді підготували для цього всі документи.

"Ми пройшли всі процеси з документацією. Отримали розпорядження голови ОДА, нещодавно громаду внесли в державний реєстр як громаду ПЦУ", – розповідає благочинний ПЦУ Ізяславського округу протоієрей Володимир.

Свято-троїцький храм побудували в Білогородці у 1825 році. І майже за 200 років у ньому вперше пролунала молитва українською.

"На цю подію чекали давно, так як і всі чекали в Україні. Я вчора прикипів до "5 каналу" і видивлявся, що робилося в Софіївському соборі – це диво було. Я сьогодні, от ці священники мп, коли приїжджали, я їм ставив запитання: "Шановні, як воно може бути, що священники кинули під ноги воїна і таке робили з ними – це було страшно. От цей поштовх, що був між іншим, у Хмельницькому, дасть імпульс по всій Україні", – розповідає житель Білогородки Василь Сопронюк.

5 канал

Відео

0
репостів
0
репостів