Розділ Суспільство

Близькі загиблої, що випала з маршрутки у Шепетівці, судилися зі страховиком

Автор 11 січня 2023, 12:43

Хмельницький апеляційний суд зобов’язав страховика виплатити відшкодування за лікування й поховання пасажирки, що під час руху випала з маршрутки, не чекаючи встановлення вини водія.

До суду звернулася жителька Шепетівки з проханням стягнути страхове відшкодування зі страхової компанії. Вона пояснила, що 14 квітня 2019 року у Шепетівці через незачинені двері міського маршрутного автобуса №9 під час руху на проїзну частину випала пасажирка. Від отриманих травм жінка померла у лікарні. На її лікування та поховання позивачка витратила загалом 93 309 гривень.

На час дорожньо-транспортної пригоди цивільно-правова відповідальність володільця автобуса була застрахована ПАТ «СК «Євроінс Україна», але страховик відмовився платити їй страхове відшкодування. Підстава – кримінальне провадження за фактом автопригоди ще не завершено. Тому позивачка просила суд стягнути зі страхової компанії на свою користь 93 309 гривень, які витратила на лікування та поховання потерпілої у ДТП.

Шепетівський міськрайонний суд у позові відмовив. На думку суду, жінка не довела той факт, що шкоду життю і здоров’ю потерпілої завдано внаслідок дорожньо-транспортної пригоди з участю забезпеченого транспортного засобу. І оскільки вина водія автобуса не підтверджена вироком суду, що набрав законної сили, страхова компанія не зобов’язана відшкодовувати заявлені витрати.

Шепетівчанка оскаржила це рішення до апеляційного суду: просила його скасувати та задовольнити її позов.

Апеляційний суд встановив, що у справі за фактом ДТП у Шепетівці, внаслідок якої загинула пасажирка маршрутного автобуса «Залізничний вокзал – Автостанція», ще триває досудове розслідування. Однак те, що у кримінальному провадженні наразі немає процесуального документа щодо вини водія в автоаварії, не може бути підставою для відмови у виплаті страхового відшкодування, зауважує суддівська колегія, посилаючись на правову позицію Верховного Суду (справа №447/2222/20).

«Сторони визнали, що дорожньо-транспортна пригода сталася з участю забезпеченого транспортного засобу, тобто мав місце страховий випадок, у зв`язку з чим у застрахованої особи виникає зобов`язання відшкодувати шкоду, завдану життю та здоров`ю потерпілої. Водночас ПАТ «СК «Євроінс Україна» не довело відсутність вини володільця автобуса «ГАЗ-3302» у дорожньо-транспортній пригоді. За таких обставин ПАТ «СК «Євроінс Україна» зобов`язано відшкодувати шкоду, заподіяну життю та здоров`ю потерпілої», – йдеться у постанові апеляційного суду.

Позаяк позивачка обґрунтувала лише витрати у сумі 8800 гривень (на лікування) та 39 690 гривень (на поховання), ХАС постановив стягнути зі страхової компанії 48 490 гривень страхового відшкодування. Таким чином частково задовольнив апеляційну скаргу позивачки, а рішення суду першої інстанції – скасував.

Хмельницький апеляційний суд

Відео

0
репостів
0
репостів