Розділ Суспільство

На Шепетівщині поліцейські провели рейди по місцях торгівлі новорічними ялинками

Автор 31 грудня 2022, 14:34

У Шепетівському районі поліцейські провели рейди по місцях торгівлі новорічними ялинками. Правоохоронці перевіряють товарно-транспортні накладні, наявність бирок на кожному дереві, а також карантинні сертифікати щодо проходження радіологічного контролю для ялинок з інших областей.

Порушникам загрожує до 255 гривень штрафу та конфіскація товару. Поліцейські також перевіряють легальність перевезень хвойних дерев.

Громадяни, які купують живу ялинку або сосну, мають бути впевнені в її безпеці та що дерево зрубано законно.

Нагадаємо, підприємці повинні мати накладну з лісництва або документи, що підтверджують наявність у користуванні земельної ділянки, на якій вирощуються хвойні дерева, відповідні маркування (чіпи зі штрих-кодом), а також сертифікат радіаційного обстеження ялинок.

Незаконні вирубки та продаж ялинок тягнуть за собою адміністративну та кримінальну відповідальність.

Порушення ст. 65 КУпАП «Незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення» тягне за собою накладення штрафу на громадян від 510 до 1530 гривень і на посадових осіб - від 2550 до 15300 гривень.

Якщо завдано істотної шкоди, правопорушників притягують до кримінальної відповідальності за ст. 246 КК України «Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу». Максимальне покарання – до семи років позбавлення волі.

Стаття 88-1 КУпАП порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачає накладення штрафу на громадян від 510 до 1700 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Шепетівське районне управління поліції

0
репостів
0
репостів