Розділ Суспільство

Нетішин та Славута досі практично без електрики, а третину Хмельницького буде взагалі знеструмлено

Автор 22 листопада 2022, 16:30

На Хмельниччині Славута та Нетішин знаходяться в найгіршій ситуації щодо електропостачання. Про це повідомив директор Славутського РЕМ АТ "Хмельницькобленерго" Олександр Гетьман. Сьогодні також о 17-00 відбудеться аварійне виведення в ремонт лінії 110 кВ. Внаслідок цього буде знеструмлено третину Хмельницького (мікрорайони Гречани, Озерна, Заріччя), Красилівську та Старокостянтинівську громади. 

Яка ситуація у Славуті

«Вкотре роз’яснюю, що з 15 листопада, у зв’язку із пошкодженням мереж внаслідок ворожих масованих атак, Славута отримує електроенергію від іншого суміжного оператора розподілу. Даний оператор доводить визначений ліміт потужностей, який ми можемо використати. Становить він приблизно 40% від потреб нашої громади. Якщо доведені ліміти не будуть дотримані, тоді у місті повністю буде зупинено електропостачання, зокрема й на об’єктах критичної інфраструктури – водоканалі, КНС, котельнях, лікарні.

Шепетівка отримує електроживлення від іншого суміжного оператора розподілу, під’єднати до якого Нетішин та Славуту неможливо.

Жодні графіки на даний час не діють, у нас відбувається екстрене вимкнення електроенергії.

Спільно з місцевою владою, керівництвом КП «Славутське ЖКО» знайдено можливість подати напряму електроживлення на 7 котелень. Щоб забезпечити їх роботу спеціалісти знімають навантаження на певних лініях, які спільно живлять і котельні, і житловий фонд.

Водночас на двох котельнях технічно не вдалося зняти навантаження, тому їх електроживлення здійснюється лише у певний визначений час. Це стосується й будинків, які під’єднані до тієї ж мережі, що і дані котельні.

Зокрема, у частині мікрорайону «Військове містечко» подається електроживлення з 8.00 до 10.00 год та з 18.30 до 21.00 год. В цей самий час подається електроенергія на вулицях Козацькій, Леоніда Лавренюка та частково на Церковній.

За іншими адресами ми не можемо сказати як буде здійснюватися відключення. Розумію невдоволення людей, але ми всі знаходимося в однакових умовах. Неможливо на даний час сказати, коли ситуація покращиться, але над цим працюють енергетики в режимі 24/7.

Окремо хочу звернутися до споживачів з проханням при включенні електроенергії не вмикати одразу всі електроприлади, а в першу чергу дбати про обігрів осель. Позаяк наші мережі не витримують одночасно таке значне навантаження і починають автоматично вимикатися.

Особливо це стосується вулиць Волинської, Князів Сангушків (від обласного ліцею до залізничного вокзалу), Степана Бандери, Славної, будинків поблизу колишнього заводу ЗБВ, мікрорайону «Військове містечко».

Яка ситуація у Нетішині

Міський голова Нетішина Олександр Супрунюк, повідомив що місто енергетиків з водою та опаленням. Електроенергія подається періодично, регулюється Укренерго.

Якщо не буде додаткових пошкоджень, протягом тижня можливо інтервал подачі електроенергії буде збільшено.

Щодо того, щоб в когось відібрати, а дати нам-Нетішин і так має більший ліміт, ніж навколишні міста і села. В інших районах і областях, де менші пошкодження, подача електроенергії більш стабільна. Але мережі до нас настільки пошкоджені, що передати більшу потужність неможливо. Там, де пошкодження значніші-електроенергія або відсутня зовсім, або подається мінімально. 

Щодо ідеї подачі електроенергії напряму від ХАЕС, то мер повідомив, що така можливість є лише в теорії, вона могла бути реалізована в мирний час.

Хочу нагадати,що в 2007 році тодішня міська влада передала міські мережі у власність обленерго. Тому у нас нема комунальних мереж, до яких можна було б прокласти такі мережі. Крім того, зараз трансформатори такої потужності, які потрібні, нищаться ворогом і на їх виготовлення потрібні місяці. Тому, на мою думку, це питання перспективи на державному рівні. Сподіваюсь, що енергетики дадуть більш компетентну відповідь.

Щодо встановлення сонячних батарей, то в осінньо-зимовий період їх робота вкрай нестабільна. Крім того, вартість автономного елементу, що встановлюється над пішохідним переходом, варіюється в районі 23 тисяч гривень, при максимальному отриманні 60 (!) Вт.

Щодо генераторів-ми закупили частину, частину мають на днях підвезти. АЛЕ! Ми забезпечуємо виключно критичну інфраструкутру! В першу чергу пункти обігріву (незламності), медицина тощо. Забезпечувати бізнес чи особисті оселі генераторами нереально! Дорослі здорові люди повинні і зобовязані забезпечити себе і свою сім"ю необхідним. Це ваш обовязок!!!

Мобільний звязок буде працювати стабільно, коли відновиться електропостачання в місті. Посадовці працюють над тим, щоб забезпечити повноцінне перебування в ЗДО з харчуванням дітей, в кого обоє батьків працюють галузях критичної інфраструктури.

Дистанційне навчання при відсутності інтернету звісно неефективне. Відновити очне навчання без електроенергії теж проблематично, тому шукають варіанти.

Все, що ми можемо зробити - не панікувати і не розповсюджувати пліток та домислів. Зрозуміти елементарне - в усьому винен агресор. Звинувачувати енергетиків, сусіда, в якого вчасно не відімкнули світло, владу різних рівнів, в даний час - це потурання ворогу, це те, чого він хоче досягти-дестабілізації та гризні між собою. Це наша лінія оборони.

Уявіть собі, що наші воїни звертаються до командування з обуренням, що по їх позиціях били вдвічі більше, ніж по сусідах! І вимагати від командування, щоб надали графік, коли по них буде артобслтріл!

З кожним днем ми ближче до перемоги. Вже не раз, в історичні моменти, були ми за крок до перемоги. І лише чвари та розбрат нищили переможні здобутки наших предків. Не повторюємо їх помилки!!! Лише разом, спільними зусиллями ми здобудемо перемогу. Наближаємо перемогу реальними справами. Слава Україні!

Останнє редагування 22 листопада 2022, 20:08
0
репостів
0
репостів