Розділ Суспільство

У Шепетівці вже декілька місяців ліквідовують наслідки "прильотів"

Автор 17 листопада 2022, 14:24

Продовжують ліквідовувати наслідки ракетного удару, який Росія здійснила кілька місяців тому по Шепетівському районі. Вибиті ударною хвилею вікна встановили у комунальних закладах, також там відновили покрівлю. Про це Суспільному розповів Шепетівський міський голова Віталій Бузиль.

За його словами, вікна у своїх помешканнях місцеві жителі частково встановлювали за власний кошт або з допомогою благодійників.

Місцева жителька Алла пригадує той день, коли Росія завдала удару по Шепетівському районі:

"Я на вулиці якраз була, ходила білизну знімати, бо тривога гуділа ж цілий день. Мама була в коридорі, у момент вибуху, якраз мала виходити, то це коридор її врятував, бо там дві стінки. Скло впало не на мене, а в середину, на веранду, а так би не було мене живої, бо була на вулиці".

Дев’яностодворічна Лариса Горбатюк згадує день, коли впала російська ракети. Тоді дім, в якому жінка живе із донькою Аллою Жаворонковою, пошкодила ударна хвиля.

"Боже, у мене зараз шкіра підіймається, як згадаю. Ми як побачили: вікна валяються, двері валяються. Абсолютно все було вибито. Я взагалі ходити не можу, із палкою ходжу і таке пережити. А хто винний? Росія, хто, хто винний. Так, знущаються над людьми.

Замість вибитих вікон, розповідає Алла Жаворонкова, сім безкоштовно встановила іноземна благодійна організація:

"Но це, кажуть, прибудова, то це таке, на даху замінили шифер".

У будинку був ремонт, говорить Алла Жаворонкова:

"Стеля була підклеєна, шпалери були нові, хороші. Вікна тільки були дерев’яні, але ми ж їх фарбували, прибирали, застелено все було. А зараз — розруха повна. Плитку класти треба, стелю класти треба, вікна й відкоси робити треба, тинькувати треба, і з вулиці також. Потрібно робити капітальний ремонт".

В усіх багатоквартирних будинках, які було пошкоджено вибуховою хвилею від ракетного удару, замінили вікна в під’їздах та відремонтували дах за гроші міського бюджету, розповідає Шепетівський міський голова Віталій Бузиль.

"Там, де можна було замінити просто скло, звичайно ми замінили скло. Приватний сектор, житлові будинки, ми одразу забезпечили, кому необхідна була плівка, щоб тимчасово затулити вікна. Усім, в кого постраждала покрівля, видавали шифер", — сказав Віталій Бузиль.

Віталій Бузиль каже, замінили пошкоджені вікна та відремонтували покрівлю в закладах охорони здоров’я та закладах освіти. Загалом з міського бюджету, на ліквідацію наслідків ракетного удару Росії, взяли чотири мільйони гривень.

"По комунальних закладах, орієнтовно два з лишком мільйона гривень витратили, і, в принципі, така сама сума і по заміні вікон у багатоквартирних будинках, в місцях загального користування", — говорить очільник Шепетівки.

Всі пошкоджені вікна замінили в одному із закладів освіти, який постраждав від удару, розповідає директорка Наталя Щур. За її словами у приміщенні після встановлення пластикових вікон на місті подвійних дерев’яних, роблять ремонт.

"Власне, зараз ще 160 тисяч гривень виділено владою, для того, щоб зробити штукатурку укосів і підмурівку для підвіконня, і встановлення підвіконня, штукатурка, фарбування і тоді вже у нас будуть завершені роботи", — розповіла Наталя Щур.

Віталій Бузиль каже, благодійна організація замінила вікна в 75 квартирах. Міська рада частково планує компенсувати гроші тим, хто ремонтував самостійно.

"Ми частково маємо у міській раді від людей заяви про надання матеріальної допомоги, зараз вони всі опрацьовуються. Я думаю, що на наступній сесії ми розглянемо питання про виділення матеріальної допомоги на ліквідацію цих наслідків", — каже Віталій Бузиль.

Вибило вікна ударною хвилею та вирвало двері у квартирі місцевої жительки Майї Шапран. Замок та вікна жінка вже встановила:

"Ми самі поставили три вікна. Я заплатила майже 30 тисяч гривень. Ну, ще двері потрібно замінити, але немає коштів, щоб їх придбати".

За власні гроші замінив скло у вікнах, які пошкодило вибуховою хвилею від ракетного удару Росії й місцевий житель Андрій Колодій. Додатково шибки чоловік закрив фанерою.

Суспільне

Останнє редагування 17 листопада 2022, 21:37

Відео

0
репостів
0
репостів