Розділ Суспільство

Архієпископа Шепетівського і Славутського Євсевія возвели у сан митрополита

Автор 06 листопада 2022, 11:55

Вчора, 5 листопада, очільник УПЦ МП митрополит Онуфрій (Березовський Орест Володимирович) під час літургії у Чернівцях возвів архієпископа Шепетівського і Славутського Євсевія (Дудка Іван Іванович) у сан митрополита. Про це повідомив Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП.

У Димитріївську суботу та день пам’яті святого апостола Якова, брата Господнього по плоті, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в храмі на честь мученика Ореста та преподобного Онуфрія Великого у місті Чернівці

За богослужінням з Предстоятелем молилися голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій, керуючий справами УПЦ МП митрополит Бориспільский і Броварський Антоній, архієреї Української Православної Церкви Московського Патріархату, духовенство та настоятельки монастирів.

Блаженнійший владика підніс особливі молитви про мир в Україні, за упокій полеглих українських воїнів і всіх невинно убієнних православних християн.

З уваги до трудів на славу Української Православної Церкви Блаженнійший Митрополит Онуфрій возвів архієпископа Шепетівського і Славутського Євсевія у сан митрополита.

Зазначимо, що Хмельниччина в лідерах серед областей за кількістю парафій, які з УПЦ МП перейшли до ПЦУ. Станом на 18 жовтня 2022-го, на Хмельниччині із 998 парафій УПЦ МП в УПЦ перейшли 213 .

Біографія Євсевія

Народився 4 квітня 1964 року у селі Баламутівка Заставнівського району Чернівецької області у селянській родині.

У 1981 році закінчив загальноосвітню школу і працював на будівництві.

1982–1984 роки — служба в армії.

У 1985–1989 роках навчався в Московській Духовній Семінарії. На другому курсі навчання був зарахований до числа братії Свято-Троїцької Сергієвої Лаври.

У 1986 році пострижений в чернецтво намісником лаври архімандритом Олексієм (Кутеповим). У цьому ж році рукопокладений в сан ієродиякона архієпископом Серапіоном в м. Владимирі.

У 1988 році єпископом Валентином рукопокладений в сан ієромонаха.

У травні 1989 році Навчальним Комітетом при Священному Синоді РПЦ направлений у Свято-Успенську Почаївську Лавру.

У 1992 році перейшов у клір Чернівецько-Буковинської єпархії.

Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви Московського Патріархату від 8 грудня 1992 році (Журнал No14) ієромонах Євсевій (Дудка) був призначений намісником Іоанно-Богословського Хрещатинського чоловічого монастиря (с. Хрещатик Заставнівського району Чернівецької області).

У 1993 році єпископом Чернівецьким і Буковинським Онуфрієм (Березовським) возведений в сан ігумена, а у 1994 році — в сан архімандрита.

У 2006 році закінчив богословсько-педагогічний факультет Чернівецького Православного Богословського інституту і здобув кваліфікацію магістра, захистивши роботу «Розвиток духовної освіти в Україні у кінці ХІХ на початку ХХ ст.».

Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви Московського Патріархату від 16 вересня 2014 року (Журнал No40) архімандрит Євсевій (Дудка), намісник Іоанно-Богословського Хрещатицького чоловічого монастиря Чернівецько-Буковинської єпархії Української Православної Церкви призначений єпископом Хотинським, вікарієм Чернівецько-Буковинської єпархії.

28 вересня 2014 року у Свято-Духівському кафедральному соборі міста Чернівці собором архієреїв, під головуванням Предстоятеля Української Православної Церкви Московського Патріархату Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, архімандрит Євсевій (Дудка) був хіротонізований на єпископа Хотинського.

29 січня 2016 року призначений єпископом Шепетівським і Славутським.

17 серпня 2020 року возведений в сан архієпископа.

Останнє редагування 06 листопада 2022, 12:19
0
репостів
0
репостів