Розділ Суспільство

Для переселенців у Шепетівці надають гуманітарну допомогу з Японії

Автор 17 вересня 2022, 11:44
Для переселенців у Шепетівці надають гуманітарну допомогу з Японії Фото: Павло Котенко

У Хмельницькій області сьогодні проживає більше 100 тисяч внутрішньо-переміщених осіб і ця цифра із настанням холодної пори року зростає. Зокрема, Шепетівська громада продовжує приймати людей, які вимушено покинули свої домівки. Тож є потреба у предметах першої необхідності для облаштування житла. Частину з них вдалось придбати завдяки гуманітарній допомозі з Японії.

Випускники програми уряду Японії «Корабель молоді світу» Ship for World Youth (SWY) з 7 липня по 21 вересня 2022 року проводять збір коштів на потреби гуртожитку для переселенців Шепетівки. Тривалість кампанії складає 77 днів, заплановано завершити кампанію 21 вересня – в Міжнародний день миру. За липень-серпень поточного року випускникам Програми з Японії та інших країн-учасниць вдалось зібрали та передали на облаштування гуртожитків засобів на більш як 90 тис. грн.

Для збору коштів в Японії організували благодійні заходи для збору коштів на потреби облаштування домівок переселенців в Шепетівці: заняття з онлайн йоги, онлайн сесія з приготування дерунів, благодійна вечірка-зустріч випускників програми. До кампанії доєднались учасники проектів Уряду Японії Корабель молоді світу, Корабель молоді південно-східної Азії, Корабель миру та інші.

В Україні кампанію реалізовує уродженець Шепетівки Павло Котенко. До команди проекту в Японії входять випускники «Корабель молоді світу» різних років Akiko Nakama, Sayuri Yamamoto, Erika Minegishi, Hikaru Ito, Anna Goto, Satoshi Nakazawa.

Так, в межах кампанії, з липня по вересень, придбано і передано в гуртожиток для внутрішньо-переміщених осіб м. Шепетівка:

  • 4 холодильники;
  • 1 пральна машина;
  • 2 комплекти унітазів.

У вересні місто почало відновлення нового корпусу бувшого студентського гуртожитку, куди негайно переселяються сім’ї. 

15 вересня для потреб облаштування нового гуртожитку та потреб переселенців було передано:

  • 1 пральну машинку;
  • 9 комплектів унітазів;
  • 10 електричних кухонних плит.

За підтримки відділу соціального захисту Шепетівської міської ради вдалось доставити усю техніку до гуртожитку.

Напередодні кампанії, в межах діяльності групи у Фейсбук «Міст Україна-Японія», з травня по липень 2022 громадяни Японії та небайдужі члени групи зібрали та передали в Україну близько 2500 дол. В Шепетівський гуртожиток для переселенців за кошти з Японії було придбано: 3 холодильники, 3 пральних машинки, унітаз та електроплита з духовкою. 

Онлайн спільнота у Фейсбук «Міст Україна-Японія» направлена на обмін інформацією та розвиток взаємин між Україною та Японією з початком широкомасштабного вторгнення Росії в Україну зросла з близько 700 учасників у фейсбук до майже 7000 членів групи у фейсбук та 1500 користувачів Instagram.

Щоденно десятки японців та українців обговорюють нагальні питання, радяться, допомагають, підтримують евакуйованих українців в Японії, та відправляють допомогу в Україну.

Останнє редагування 17 вересня 2022, 12:59
0
репостів
0
репостів