Розділ Суспільство

Синоптики пояснили чому останню добу ми спостерігаємо мутне небо

Автор 24 серпня 2022, 14:14

Останню добу у багатьох містах України, зокрема й у Шепетівці, відмічається погіршення якості повітря та зниження прозорості атмосфери. Небо набуло сірого і білястого відтінку, а сонячне світло стало більш тьмяним і слабким. Синоптики пояснили що це і чи несе шкоду здоров'ю українцям.

Ми маємо справу з великими массами пилу, які перенесені південно-східними вітрами за Прикаспійської низини та Центральної Азії. Таке явище ще називають імлою.

Імла - це атмосферне явище, яке полягає в погіршенні метеорологічної дальності видимості в нижньому шарі атмосфери до 9 км і менше внаслідок вмісту в ній безлічі дрібних сухих частинок (зазвичай до уваги береться приграничний шар повітря, що поширюється до висоти приблизно 1,5 км) . В якості таких дрібних частинок (як ще їх називають метеорологи - аерозолів) може виступати пил, дим, частинки попелу, снігові кристали та інші тверді речовини, що так чи інакше проникають у великій кількості в атмосферу. Розміри таких частинок можуть становити соті долі міліметра і зазвичай вони невидимі неозброєним оком, проте за рахунок своєї кількості здатні надавати небу матовий відтінок, тим самим погіршуючи прозорість повітря. Відносна вологість повітря під час імли зазвичай низька і часто може становити всього 20 - 30%, а іноді і менше (що насамперед відрізняє це явище від серпанку та туману).

Внаслідок розсіювання світла частинками імли віддалені яскраві предмети або вогні виглядають жовтуватими або червонуватими, а темні предмети набувають блакитнуватого і сірого відтінку. Частинки імли можуть мати свій власний колір, внаслідок чого колір предметів може змінюватися на зовнішній вигляд.

У нашому випадку причиною помутніння повітря став звичайний пил, який вітер пригнав до України з Прикаспійських степів (див. супутниковий знімок). В останні дні синоптична ситуація у регіоні характеризується наявністю потужного антициклону над Східною Європою, на південно-західній периферії якого виникли значні баричні градієнти. З цієї причини встановилися вітри південно-східного напрямку як у приземному шарі, так і у середній тропосфері. В окремих місцях швидкість у поривах сягала 15 – 18 м/с (за даними з метеостанцій). У результаті, маси пилу, підняті в атмосферу над посушливими регіонами Прикаспійської низовини, завдяки стійким повітряним потокам швидко досягли південних, центральних і північних областей України, чим викликали помітне помутніння повітря та зміну кольору неба.

2457369e825fbaa8dc05544a0593970c

Пильна імла не є якимось аномальним чи небезпечним явищем в Україні і повторюється у таких масштабах кілька разів на рік, якщо складаються сприятливі синоптичні умови. Всупереч тому, що багато засобів масової інформації повідомляють про небезпеку явища і рекомендують не виходити на вулицю, жодної токсичності чи загрози здоров'ю людини імла не становить. У всякому разі, концентрація завислих частинок далека від критичної. Зазвичай, тільки в пустельних і напівпустельних районах це явище може становити загрозу здоров'ю, де імла здатна зберігатися днями і навіть тижнями, а її щільність буває такою, що сонце повністю ховається на небосхилі, а дальність видимості падає до кількох сотень і навіть десятків метрів.

На рисунку вище представлений супутниковий знімок території України та видимий вміст пилу в окремих місцях (сірі плями та смуги), який південно-східні вітри перемістили до нас із Прикаспійських степів. Також показані карти модельних розрахунків вмісту дрібних частинок пилу станом на ранок 22 серпня 2022 року. У верхньому правому кутку фотографія імли на небі ввечері 22 серпня у районі Вінниці.

Найближчими днями синоптична ситуація над Україною збережеться без істотних змін, тож ймовірно, що прозорість атмосфери залишиться зниженою, але приводів для занепокоєння у зв'язку з цим немає.

Підготував Ігор Кібальчич, кандидат географічних наук, синоптик.

Останнє редагування 24 серпня 2022, 14:33
0
репостів
0
репостів