Розділ Суспільство

Лікарка родом із Шепетівки отримала відзнаку "Національна легенда України"

Автор 22 серпня 2022, 10:02

Вчора, 21 серпня, Президент України Володимир Зеленський нагородив лауреатів премії «Національна легенда України». Зокрема, уродженку Шепетівки Ольгу Свист та її чоловіка Андрія Свист.

З початком повномасштабного вторгнення росії до України подружжя знаходилось у Бучі і майже два тижні пропрацювали у Центральній Ірпіньській лікарні під обстрілами, рятуючи життя людей. 

"Опинившись у Бучі, вони не змогли залишити місто, зателефонували друзям і попросили всиновити їхніх дітей, якщо вони не повернуться. Два тижні під постійними обстрілами й без належного обладнання вони робили надскладні операції, рятуючи життя важкопоранених дітей." - зазначив Володимир Зеленський.

Серед восьми лауреатів є імена - пожежника Ігора Івасикова, провідника Анатолій Бабічева, вчительки Ганни Бут, волонтерки Тати Кеплер та футболіста Андрія Шевченко. Посмертно нагороджено Анатолія Борисовича Солов’яненка.

"Державу, яка шанує та цінує своїх людей, неможливо знищити. Бо її громадяни, її герої за таку державу завжди стоятимуть горою і захищатимуть. Таких людей із часу проголошення незалежності в Україні було чимало. А з початком повномасштабної війни стало ще більше. Пишаємося кожним і кожною. І кожного й кожну уособлюють цьогорічні лауреати премії «Національна легенда України»."

Нагадаємо, у березні 2022 року про подружжя Свист писало англійське видання Daily Mail. Фахівець київського Інституту нейрохірургії імені Ромоданова Андрій разом із 35-річною дружиною Ольгою поїхали на кілька консультацій до Бучі, але в результаті опинилися в пастці. Попри надскладні умови та постійну загрозу втратити життя, подружжя врятувало десятки людей, серед яких - діти з важкими травмами.

Державна нагорода "Національна легенда України" — це відзнака президента України, що встановлена для відзначення громадян за визначні особисті заслуги у становленні незалежної України, зміцненні її державності, захисті Вітчизни та служінні українському народові, вагомий внесок у розвиток національної економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, спорту, охорони здоров'я, а також за активну благодійну та громадську діяльність.

Останнє редагування 22 серпня 2022, 11:04

Відео

0
репостів
0
репостів