Розділ Суспільство

Черга під відділенням «А-Банку»: чи справді там видають грошову допомогу пенсіонерам?

Автор 15 липня 2022, 14:01

Вчора під відділенням «А-Банку» зібралась юрба пенсіонерів. За їх словами, у банку оформлюють картки і реєструють у якійсь системі, а потім платитимуть по 2 тисячі гривень на місяць. Ми розібрались, що ж це за виплати, а також хто і як може їх отримати.

Насправді черги під відділеннями «А-Банку» спостерігаються також у інших містах. Так само, там люди відстоюють черги та оформлюють банківські картки, щоб, як вони пояснюють, потім отримати допомогу від ООН. 

Одна з пенсіонерок зізналась, що прийшла сюди, бо їй порадила сусідка:

Мені сусідка сказала, що в «А-Банку» платять гроші. Треба картку зробити, і тоді автоматично ти будеш у якійсь системі, і платитимуть по 2 тисячі на місяць. Відкрила рахунок у банку, заплатила 40 грн і їх поклали їй на рахунок.

Картку активували, перевірили особисті дані й поставили кілька питань. Мовляв, з ким проживає, яку пенсію отримує і т. д. Жінці сказали чекати повідомлень.

Очевидно, що працівниця банку не лише відкрила рахунок Тетяні, а й допомогла їй зареєструватися на сайті «єДопомога». 

Хто ж таки видає кошти

Платформа єДопомога надає можливість залишити заявку на фінансову підтримку від міжнародних організацій. Мінсоцполітики проводить верифікацію даних заявника, використовуючи наявні державні інформаційні реєстри та бази даних, що дозволяє отримувати перевірену інформацію про особу.

Рішення щодо надання допомоги відповідній категорії населення та сум виплат приймають міжнародні організації. На сайті вказано, що :

Пріоритетними є найнезахищені верстви населення, що мають соціальні статуси такі як: особа з інвалідністю, пенсіонер, одинока мати або батько, багатодітна сім’я, отримувач допомоги малозабезпеченим сім’ям зокрема з числа внутрішньо переміщених осіб. Мінсоцполітики докладає максимальних зусиль задля збільшення кількості міжнародних організацій, що можуть надати грошову допомогу українцям, що постраждали від війни.

Очевидно люди подумали, що шанс отримати гроші є у всіх без виключення соціально незахищених верств населення. Тим паче, коли їм роздають такі пам'ятки в банку.

2d2aac34ac2dc6066886aa6f6359bf87 w960

Але насправді, на тому ж сайті вказано:

Грошову допомогу можуть отримати внутрішньо переміщені особи, які перебувають в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб; особи, які проживають/перебувають на тимчасово окупованих, деокупованих територіях або таких, що знаходяться в зоні активних бойових дій України.

Чому черги саме у цьому банку?

Досі не зрозумілим залишається той факт, що усі масово пішли саме до «А-Банку», адже оформити таку картку можна у будь-якому банку. Ба більше, при реєстрації на сайті «єДопомога» можна вказати дані вже відкритого рахунку у будь-якому банку. 

Очевидно спрацювало "сарафанне радіо" та  особиста зацікавленість банку, адже вони отримують купу клієнтів, які відкривають у них рахунки та ще йкладуть туди перші 40 грн.

У відповідь на запит журналіста сам А-Банк повідомляє:

Відповідно до постанови КМУ №457 від 16 квітня 2022 р. передбачається можливість надання допомоги громадянам України у вигляді грошових виплат від міжнародних організацій. Подача заявки на отримання даних виплат можлива на державному сайті “єДопомога” за посиланням: https://aid.edopomoga.gov.ua/. 

Останнім пунктом для подачі заявки на сайті є вказання IBAN-рахунку для зарахування грошових виплат.

Саме тому останнім часом спостерігаються масові звернення від громадян, що не є клієнтами банку, для оформлення картки Банку.

Звертаємо увагу, що жодних спеціальних угод з Міністерством соціальної політики АТ “А-Банк” не укладено, громадяни можуть подавати заявки та вказувати рахунок картки будь-якого банку, зокрема й АТ “А-Банк”.

Відкриття картки не відбувається виключно для отримання даних виплат, оскільки банк лише надає картку для особистого використання, у т. ч. зарахування різного характеру.

Оформлення картки безплатне як для клієнтів Банку, так і для тих, хто лише бажає оформити картку. Відкриття картки доступне не лише у відділеннях, а й дистанційно — через мобільний додаток ABank24.

Наголошуємо на тому, що виплати проводяться саме міжнародними організаціями, перелік яких зазначено на вищенаведеному сайті, АТ “А-Банк”, як і інші Банки України, лише зараховує кошти на рахунок. 

Тому, якщо у вас є рахунок вже у будь якому іншому банку, відкривати його в А-Банку немає жодного сенсу. Тим паче, якщо ви не внутрішньо переміщена особа та не проживаєте чи перебуваєте на тимчасово окупованих, деокупованих територіях або таких, що знаходяться в зоні активних бойових дій України.

Останнє редагування 15 липня 2022, 14:57
0
репостів
0
репостів