Розділ Суспільство

Облрада ініціює демонтаж пам’ятника Островському у Шепетівці

Автор 30 травня 2022, 16:19

На офіційному сайті Хмельницької обласної ради опубліковано проект рішення, згідно якого у Шепетівці пропонують демонтувати пам’ятник Миколі Островському, що на території комунального закладу культури “Музей пропаганди”. 

У проєкті документу зазначається, що демонтувати пам’ятник Миколі Островському, який є “ідеологом комуністичного тоталітарного режиму”, планують до 1 липня 2022 року та передати музею на подальше належне збереження.

Пропонується також рекомендувати обласній військовій адміністрації при внесенні змін до обласного бюджету передбачити кошти на фінансування заходів з демонтажу пам’ятника Миколі Островському.

Підставою для такого рішення є лист голові облради від імені її першого заступника Володимира Гончарука:

До мене як до першого заступника голови Хмельницької обласної ради звертаються мешканці Хмельниччини, які висловлюють своє обурення, що незважаючи на повномасштабне вторгнення росії на територію України, на Хмельниччини досі стоять пам’ятники ідеологам комуністичної системи, а саме в центрі міста Шепетівка досі стоїть пам’ятник Миколі Островському.

Враховуючи те, що зазначений пам’ятник, знаходиться на території «Музею пропаганди», який є комунальною власністю Хмельницької обласної ради, прошу Вас винести на розгляд чергової сесії обласної ради питання «Про демонтаж пам’ятника Миколи Островського у місті Шепетівка».

До проєкту рішення обласної ради в юридичному відділі виконавчого апарату додали зауваження, зазначивши, що знесення або переміщення об’єкта, віднесеного до пам’яток культурної спадщини місцевого значення, можливе лише після рішення про зміну його статусу Міністерством культури та інформаційної політики за поданням Українського товариства охорони пам’яток історії та культури або інших громадських організацій з питань охорони культурної спадщини.

Чи володіє таким рішенням Хмельницька обласна рада, наразі невідомо. Так само, як і поки що не повідомляється дата проведення засідання 11 чергової сесії облради.

Нагадаємо, що Микола Островський — радянський військовий та партійний діяч, письменник, був учасником встановлення радянської влади в Україні та боротьби з повстанським рухом. У 20-х роках минулого століття був співробітником Ізяславської ЧК, секретарем окружкому комсомолу в Шепетівці. Потрапив до переліку осіб, які підпадають під дію закону про декомунізацію. На його честь ще в радянський час у Шепетівці звели меморіальний комплекс із музеєм та пам’ятником. Згодом перейменували на Музей пропаганди. А пам’ятник, як елемент зовнішньої експозиції, тоді вдалося зберегти. Він внесений до переліку пам’яток культурної спадщини місцевого значення та перебуває на обліку Музейного фонду України.

Останнє редагування 30 травня 2022, 16:39
0
репостів
0
репостів