Розділ Суспільство

Шмигаль закликав до переходу на «економіку воєнного стану» і розповів про кроки уряду

Автор 06 березня 2022, 15:02

Україна має швидко переходити до «Економіки воєнного стану» — відбудувати ефективну роботу всіх необхідних підприємств, мобілізувати ресурси, створити нову логістику. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у відеозверненні 6 березня.

Глава Уряду звернувся до місцевих органів влади тих регіонів, які зараз розташовуються в тилу, із закликом забезпечити людей роботою.

«До війни ми з вами багато говорили про індустріальні парки. Тепер ваші розробки в цьому напрямку мають стати основою для розгортання підприємств, які працюватимуть задля нашої перемоги», — зазначив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр також звернувся до бізнесу із закликом відновити виробництва, якщо в регіоні немає небезпеки, та до всіх українців:

«Війна стала шоком для кожного з нас. Багато хто втратив домівки, роботу, заощадження. Але залишився захищати Україну. Сьогодні держава вас підтримає. За дорученням Президента України наступного тижня запрацює оновлена програма єПідтримка. В рамках цієї програми кожен найманий працівник, кожен ФОП, у якого війна забрала роботу, зможе отримати 6,5 тис. гривень», — зауважив Денис Шмигаль.

За його словами, програма працюватиме за аналогією з виплатами за вакцинацію — через застосунок Дія. Міністерство цифрової трансформації повідомить деталі, як саме оформити допомогу.

«Це зараз. Але надалі кожен з вас має почати працювати заради України та нашої перемоги. Я вдячний кожному, хто в той чи іншій спосіб допоміг нашій героїчній армії, а також допомагає людям, які опинилися у скрутних умовах руйнування і окупації. Тепер нам потрібно відновлювати виробництва, там, де це можливо», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Шмигаль анонсував кроки уряду для адаптації економіки до війни. Серед них – переговори з міжнародними установами про фінансову допомогу. Він повідомив, що Європейський інвестиційний банк погодився перенаправити з інших проєктів на допомогу Україні 639 мільйонів євро, і Кабінет міністрів вже ухвалив потрібні для цього документи. Також Міністерство фінансів вже здійснило перший випуск військових облігацій і планує другий.

Голова уряду повторив слова президента Володимира Зеленського про створення чотирьох фондів для відновлення України. Крім того, держава вже почала розміщувати замовлення на підприємствах для покриття найбільш критичних потреб.

«Мова не лише про зброю , мова про продукти харчування, ліки, паливо та інші важливі товари. Ми маємо забезпечити Україну всім необхідним. Уряд вже ухвалив рішення про обмеження низки соціально важливих продуктів та сировини, з якої вони виготовляються», – додав Шмигаль.

Міністр оборони України Олексій Резніков вранці 6 березня також повідомив про перехід економіки на військові рейки. За його словами, українські виробництва продовжують роботу і виконують військові замовлення. Росія заперечує обстріли цивільних об’єктів. Однак авіаудари російської авіації прийшлися на заправки і нафтобази. Згодом російська армія почала обстрілювати ракетами та бомбардувати цивільне населення, вражаючи житлові квартали, пологові будинки, лікарні, школи, дитсадки та церкви. Так, у Харкові був повністю знищений весь центр міста, уламок ракети впав на Благовіщенський собор.

0
репостів
0
репостів