Розділ Суспільство

У ОДА розповіли про формування Сил територіальної оборони на Хмельниччині

Автор 17 лютого 2022, 19:39

Сьогодні про аспекти формування Сил територіальної оборони на Хмельниччині розповів під час брифінгу голова Хмельницької облдержадміністрації, керівник зони територіальної оборони Сергій Гамалій спільно з командиром окремої бригади ЗСУ, підполковником Валентином Бігусом.

У травні 2021 року з ініціативи військовослужбовців Президент подав на розгляд ВРУ законопроєкт 5557 “Про основи національного спротиву”, який підтримано конституційною більшістю. Відтак, Закон вступив в силу 1 січня 2022 року, тоді ж було призначено Командувача сил ТрО бригадного генерала Юрія Галушкіна.

Сили територіальної оборони – це окремий рід сил Збройних Сил України, невід’ємна складова Української Армії, розгортання яких відбувається у три етапи:

  1. Штат мирного часу (10 тисяч осіб) — постійнодіюче командно-штабне ядро Сил ТрО з числа військових (командування Сил ТрО, бригад, батальйонів). Це звичайна служба за контрактом у ЗСУ.
  2. Штат особливого періоду (130 тисяч осіб) — складатиметься з резервістів, які пройдуть відбір та укладуть контракт з ТрО ЗСУ та пройдуть відповідне навчання. За ними буде закріплена штатна зброя, яка зберігатиметься в частині. Процедура за законом передбачає укладання контракту саме з командувачем підрозділу, а не з представниками органів місцевого самоврядування. Загалом в Україні Сили ТрО формуються за адміністративно-територіальним принципом. Відтак передбачено створення 25 бригад з розрахунком одна область – одна бригада, та близько 150 батальйонів (районний рівень).
  3. Добровольчі формування територіальних громад — будуть створюватись у тому випадку, якщо їх доцільність буде визначена командуванням Сил ТрО за участі відповідних сільських, селищних, міських рад. А Головнокомандувач ЗСУ ухвалить відповідні рішення.

Сьогодні на Поділлі, як і в інших регіонах України, активно формуються бригади територіальної оборони. На Хмельниччині формується 106-та окрема бригада. На її базі створено 4 батальйони у містах Хмельницький, Кам’янець-Подільський, Старокостянтинів та Шепетівка. Поки підрозділи частини ТрО Хмельниччини розташовані в місцях тимчасового розміщення. Наразі вирішено питання щодо їх обладнання, і продовжується робота щодо облаштування на цих об’єктах відповідної інфраструктури. Зброя для підрозділів Сил ТрО знаходиться у визначених місцях зберігання.

Частини і підрозділи наразі укомплектовані на 70% (штат мирного часу) та  10% – резервістами (штат особливого пероду). Щотижня та щомісяця, згідно плану підготовки затвердженого в Збройних Силах України, проводяться навчання та вишколи для підрозділів частин територіальної оборони.

Для охочих приєднатися до Сил територіальної оборони ЗСУ це можна зробити двома способами: прийти і підписати контракт та проходити службу як військовий (стандартний контракт з ЗСУ), або підписати контракт резервіста Сил територіальної оборони (без відриву від цивільного життя, але з обов’язковою участю у визначених тренуваннях/навчаннях/зборах). І для першого, і другого варіанту потрібно звернутися в обласні та районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Якщо людина хоче проходити службу в конкретному батальйоні чи бригаді, тоді вона звертається до командира батальйону/бригади, проходить з ним співбесіду, після чого йде в обласний чи районний територіальний центр комплектування та засвідчує, що є кандидатом для проходження служби. Далі – проходить медкомісію, оформлює документи, одягає форму, служить (за постійним контрактом), або стає резервістом ТрО.

Резервісти – це ті люди, які можуть бути мобілізовані в разі відкритої агресії чи іншої надзвичайної ситуації. Тобто резервіст ТрО живе та працює в своєму районі, там же проходить службу, і він знає, що у разі якоїсь загрози, коли його відмобілізують, він буде проходити службу в тому батальйоні, де він живе, і захищати свій дім і свою родину.

Наразі багато громадських організацій беруть на себе функцію навчання цивільного населення самозахисту, тактиці, тактичній медицині тощо. Обласна адміністрація підтримує такі ініціативи, адже це допомагає нам всім спільно працювати над тим, аби всі були готовими до будь-яких сценаріїв. Проте не варто плутати це з формуванням Сил територіальної оборони.

Будь-які форми підготовки громадян до спротиву агресії Російської Федерації сприймаються позитивно, але потрібно пам’ятати про важливість створення дієвої, системної, ефективної військової організації як для області, так і для країни. Учасники будь-яких форм активності мають діяти в рамках єдиного механізму і під єдиним командуванням. Для цього треба укласти відповідні контракти і стати частиною Сил ТрО Збройних Сил України, адже ми робимо одну справу і маємо спільну мету – захистити свій дім.

0
репостів
0
репостів