Розділ Спорт

Мешканці Шепетівщини взяли участь у змаганнях із запуску повітряних зміїв

24 травня на території Хмельницького міського пляжу відбулися обласні відкриті змагання з повітряних зміїв. На заході зібралися 30 учасників (9 команд) з Деражнянської, Полонської, Кам’янець-Подільської, Славутської, Старокостянтинівської, Шепетівської міських та Антонінської, Летичівської, Новоушицької селищних територіальних громад.

Літній вітер та яскраве сонце створювали стабільність польотів моделей та гарну картинку у небі. Перед запуском повітряних зміїв судді здійснили їх технічний огляд. Враховувався дизайн, оригінальність та складність конструкції, якість розфарбування та майстерність.

Учасники змагались за особисту та командну першість в класах моделей: експериментальний, об’ємний, керований змій, міні-змій та змійковий потяг. Кожен учасник намагався виготовити оригінального, незвичайного, а головне слухняного змія. На змаганнях були представлені повітряні змії різних видів: плоскі, коробчасті, безкаркасні.

Більше чотирьох років запуском повітряних зміїв захоплюється вихованець Судилківського ліцею Максим Никонов. Це його треті змагання. Хлопець каже, аби змій мав правильний політ, потрібно враховувати відповідні правила.

«Потрібно спочатку правильний кут, потім потрібно правильну натяжку зробити, щоб він не впав. Напрямок вітру обов’язково враховувати, тому що, якщо ти будеш бігти в одному напрямку, а вітер змінить напрямок, змій може просто впасти і розбитися», - пояснює Максим.

На результат і учасника, і команди впливає стендова модель повітряного змія. Головний суддя змагань Євген Луцак каже, аби правильно оцінити змія, існують певні параметри, за якими працюють судді.

«Є три категорії оцінюється - чи з плівки змій, чи з картону, чи з тканини. З картону: вирізав, склеїв і все, а от пошити на машинці змія - це складніше, там є складність у з’єднанні. І ще багато параметрів оцнюється, до прикладу,естетичний вигляд - чи є на ньому малюнок, чи нема малюнку. І отак за сумою балів дається стендова оцінка. Далі, як змій літає, дивимося, чи його крутить, чи хитає, під який кут стояння він виходить», - каже Єген Луцак.

За результатами змагань, місця командної першості розподілились таким чином:

  • І місце – команда Новоушицького Будинку дитячої творчості Новоушицької селищної територіальної громади;
  • ІІ місце – команда Кам’янець-Подільського Центру дитячої та юнацької творчості Кам’янець-Подільської міської територіальної громади;
  • ІІІ місце – команда Полонської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3 Полонської міської територіальної громади.

Команда-переможець була нагороджена кубком Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді.

А переможці та призери в особистій першості були нагороджені медалями відповідних ступенів.

Відео

0
репостів
0
репостів