Розділ Спорт

Шепетівчани пробились до Всеукраїнського етапу гри “Сокіл” (“Джура”)

З 15 по 19 червня у смт. Вовковинці Деражнянського району проходив обласний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”). Наше місто представляла команда "Несамовиті орли" Шепетівського навчально-виховного комплексу № 3, ще з Шепетівщини також делегували рій «Скажені вовкулаки» Судилківської зош I-III ступенів.

У цьому році до традиційних видів змагань та конкурсів Гри були добавлені нові: конкурс “Пластун” (з орієнтування та цілевказання), змагання “Саперна підготовка”, козацька забава “Фізична підготовка”. Ускладнився заліковий вид програми  – змагання з “Надання першої долікарської допомоги та транспортування потерпілого “Рятівник” (в т.ч. із зони обстрілу)”, який складався з трьох турів: теоретичного, практичного та швидкісного.

Учасники гри “Джура-2019” – 20 роїв з 6 районів, 8 ОТГ та 6 міст області – як і в минулому році таборувались на території Вовковинецької школи-інтернату І-ІІІ ступенів. Як бачимо, активний відпочинок в карпатах - не єдиний варіант. Урочисте відкриття гри відбулося 15 червня на Майдані Незалежності у місті Хмельницькому.

Програма гри складалася з 8 залікових та 4 обов’язкових видів змагань та конкурсів військово-спортивного, туристсько-краєзнавчого та культурно-просвітницького спрямування.

У перервах між змаганнями та конкурсами проводились тематичні виховні та пізнавальні бесіди, козацькі забави, майстер-класи, збірки та вишколи роїв.

Вперше на грі рої були об’єднані у чоти – всього 6 (по 3-4 рої у кожній). За кожною чотою був закріплений виховник, основними завданнями яких було сприяти учасникам в їхньому самовихованні, особистому та груповому зростанні, допомозі в самоорганізації та самоврядуванні. За визнанням керівників та заступників керівників роїв виховники стали їхніми вагомими помічниками.

Як і в минулому році діяло дитяче самоврядування – в таборі були обрані похідний отаман, осавул і писар. На кожну добу обиралися чергові рої та хорунжі.

Всі змагання та конкурси були командні. Але у змаганнях “Стрільба”, козацькій забаві “Фізична підготовка” та у конкурсі “Вивчення матеріальної частини автоматичної зброї (розбирання та складання АК-74)” визначалися особисті результати.

Третій особистий результат у “Стрільбі” зафіксували у шепетівчанина Андрія Шамрая. У командному заліку цих змагань рій “Несамовиті орли” здобув третє місце із 283 балами.

У козацькій забаві “Фізична підготовка” третє місце здобув Артур Мовчан із Судилкова. 

Конкурс “Пластун” (орієнтування та цілевказання) складався із 2-х етапів: у першому – 6 учасників рою ділилися на три двійки, перемальовували на свої карти контрольні точки (КТ), які мали відшукати, відмітити їх та зібратися разом на проміжному фініші, щоби на другій частині вже усім роєм виконати одне із завдань: визначити азимут та відстань до вибраної суддями точки; рухатись по азимуту, щоб знайти ключ до шифру; розпалити вогнище, дати відповіді на питання з історії українського війська та регіону, де проходять змагання. З літер вірних варіантів відповідей на питання потрібно було скласти зашифроване слово. 

За умовами військово-прикладні змагання “Смуга перешкод” учасники гри мали долати такі етапи: прохід лабіринтом, по паркану, пролаз по зруйнованих драбині та містку, у пролом стінки, наступальне метання гранати, долання перешкоди по купинах, мотузках з перилами тощо. Швидко і з найменшими штрафами “Смугу перешкод” подолали і виборов перше місце рій “Несамовиті орли” (м. Шепетівка).

У змаганнях з “Надання першої долікарської допомоги та транспортування потерпілого “Рятівник” (в т.ч. із зони обстрілу)” до теоретичних та практичних завдань був добавлений швидкісний етап з надання домедичної допомоги пораненому під час обстрілу. В цих змаганнях також найкращі навички показали “Несамовиті орли” з м. Шепетівки.

Вперше проводився вид змагань “Саперна підготовка”. Рої отримували завдання виявити на визначеній ділянці місцевості ворожі міни. Непогано з цим завданням впорався рій “Скажених Вовкулаків” із Судилківської ОТГ, які здобули третє місце.

Цьогоріч інтелектуальна гра-вікторина “Відун” проводилася у два етапи. І етап складався з виконання тестових завдань з історії України; ІІ етап – у формі “Брейн-рингу. 

У конкурсі “Таборування” (бівак) призові місці не вдалось здобути ні шепетівчанам, ні судилківчанам.

“Теренова гра” традиційно є одним з найулюбленішим видом змагань. За жеребкуванням рої діляться на 2 сотні – “синіх” і “малинових”. Основні завдання для кожної сотні такі: облаштувати табір в лісі, встановити прапор відповідного кольору (синій або малиновий), визначити серед гравців своєї сотні розвідників, захисників та тих, хто буде у засідці, знайти по карті табір “противника” і спробувати захопити їх прапор. Цього року перемогу святкували “сині”.

Після 5-денного таборування відбулося урочисте закриття Гри, на якому переможцям, призерам та активним учасникам козацької гри вручалися Кубки, грамоти та медалі.

Команда "Несамовиті орли" Шепетівського навчально-виховного комплексу № 3 стали переможцями та призерами II обласного етапу, а вже з 3 по 14 липня будуть представляти місто Шепетівку та Хмельницьку область на III Всеукраїнському етапі гри, яка буде проходити в м. Дніпро. Рій «Скажені вовкулаки» із Судилкова посіли 6-е місце. 

За інформацією Хмельницького обласного центру туризму та краєзнавства учнівської молоді

Відео

0
репостів
0
репостів