Розділ Спорт

Шаховий фестиваль «Шепетівка - 2012»

Автор 21 серпня 2012, 01:14
З нагоди 21-ї річниці незалежності України з 15 по 19 серпня 2012 року у Шепетівці проходив вже четвертий за ліком міжнародний шаховий фестиваль «Шепетівка - 2012».

Змагання є традиційними та збирають чималу кількість учасників з різних регіонів нашої держави та представників інших шахових федерацій. От і цей рік не став винятком. Наше місто відвідали шахісти з Київської, Вінницької, Житомирської, Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської та Одеської областей. Чимало учасників приїхало з різних куточків нашої області. Відвідали турнір і представники Республіки Білорусь, які, забігаючи на перед скажу, і вибороли основні нагороди змагань.

Сам фестиваль складався з трьох турнірів:

- турнір “А” для шахістів, які мають міжнародний рейтинг та претендентів на його здобуття (з обрахунком міжнородного та національного рейтингів). Допускалися шахісти не нижче І розряду.

- турнір “Б” проводився для шахістів не нижче ІІІ розряду (з обрахунком національного рейтингу).

- турнір “В” – бліц-турнір, допускалися усі бажаючі (з обрахунком міжнародного рейтингу). Проводився вперше в нашій області.

Змагання організовано та проведено Федерацію шахів м. Шепетівки, Хмельницькою обласною федерацією шахів, Шепетівським міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та відділом у справах сім’ї, молоді та споту виконавчого комітету Шепетівської міської ради.

Головним суддею змагань був Міжнародний арбітр Полєсський С.О. (м.Суми).

У турнірі «А» виявили бажання прийняти участь 21 шахіст. Турнір «Б» зібрав 27 учасників на здобуття першого місця. У турнірі «В» прийняли участь 34 шахісти, в тому числі такі знані шахісти нашої області, як Нечаєв Андрій (МС) та Разін Вадим (КМС).

В підсумку перше місце в турнірі «А» здобув представник Республіки Білорусь з м.Брест Берлін Дмиро, який набрав 7 очок з 9 можливих. Другим, з результатом 6 очок, лише за додатковими показниками, став рейтинг фаворит турніру також представник Республіки Білорусь Смоліч Павло (м. Мінськ). Треттє місце за представником м.Нетішена Івановим Андрієм. Також хотілося б відзначити представника м.Шепетівки Янюка Володимира, який зазнавши у перших двох турах дві поразки, зумів знайти в собі сили для боротьби і на фіниші посів п’яте місце з 6 очками з 9 можливих.

В турнірі «Б» боротьба за перше місце розгорнулася між рейтинг фаворитом турніру Хижавським Олександром (м.Славута) та представниками м. Шепетівки: Кавуном Євгеном, Уткіним Сергієм та Тарасюком Русланом. В підсумку з результатом 8 очок з 9 можливих перше місце посів Уткін Сергій, другим став Хижавський Олександр (7 очок), треттє місце за Кавуном Євгеном (6 очок).

Бліц-турнір з обрахунком міжнародного бліц-рейтингу проводився в нашій області вперше. Контроль часу у турнірі становим 3 хвилини з додаванням 2 секунд на хід, починаючи з першого, кожному гравцю до кінця партії. Змагання проводилися за швейцарською системою у 11 турів. Даний вид змагань набирає популярності і покликаний привнести в шахи більше динамізму та непередбачуваності. На перший план виходить не так глибина знань гравців, як вміння швидко рахувати варіанти та приймати рішення в нестандартних ситуаціях при гострій нестачі часу, зберігати холодним розум у найбезнадійніших позиціях. В підсумку в бліц-турнірі, лише за додатковими показниками, перше місце з 8½ огчками посів Разін Вадим (м.Хмельницький), другим став майстер спорту Нечаєв Андрій (м. Старокостянтинів), треттє місце з 8 очками за Смолічем Павлом (м. Мінськ).

У всіх турнірах було встановлено по десять грошових призів. Призери були нагороджені грамотами. Переможці турнірів «А» та «Б» вибороли кубки міського голови.

Останнє редагування 21 серпня 2012, 01:18
0
репостів
0
репостів