Розділ Спорт

У селі Вишневому відбувся футбольний врожайний фестиваль

Автор NRG 16 жовтня 2017, 03:42

Протягом 2х місяців жіноча футбольна команда клубу NRG грає з місцевими сільськими командами з 3-х областей України задля популяризації жіночого футболу у сільській місцевості та пропаганди здорового способу життя серед жінок.

З серпня місяця почався наш цикл футбольних виїздів до сіл Київської, Хмельницької та Житомирської областей. Завершити його ми планували турніром на 4-5 чоловічих команд і, звісно, за нашою участю. Відкрили реєстрацію команд, і цілком несподівано отримали таку неймовірну кількість заявок, що після 10ї команди довелось закрити реєстрацію, бо просто фізично не встигли би провести турнір в запланований один день. І що ще виявилось більш неймовірним і приємним – це 2 шкільні команди дівчат з сіл району.

Отже, 7 жовтня в селі Вишневе Шепетівського району Хмельницької області відбувся незвичайний для України турнір. Такого формату Хмельниччина ще не бачила: 10 дитячих, жіночих та чоловічих команд з’їхались з сіл усього району на «Футбольний врожайний фестиваль NRG».

Ідея цього фестивалю народилась доволі випадково, коли члени команди допомагали один одному в збиранні врожаю та у вільний час зіграли з місцевими хлопцями в футбол. Не секрет, що ставлення до жіночого футболу в нашій країні, а особливо, в маленьких містечках та селах якщо не негативне, то принаймні доволі насторожене. Футбол все ще вважається чоловічою грою і дівчата, що в нього грають, є предметом щирого здивування і подальшого жвавого обговорення. Ми як раз вирішили скористуватись такою незвичністю, запросити місцеві команди зіграти з нами і довести, що футбол - це спорт для кожного.

Турнір проводився в рамках проекту 2017 Football People Action weeks(активні тижні людей футболу) європейської організації FARE network яка бореться з проявами будь-якої дискримінації в футболі. Метою цього проекту є розвиток ідей толерантності та різноманітності в суспільстві за допомогою футболу. По всій Європі протягом двох тижнів проводяться сотні різноманітних футбольних турнірів, круглих столів, конференцій, воркшопів, об’єднані одною ідеєю: “футбол – це гра для кожного, не зважаючи на те, хто ти, звідки ти, які твої можливості і вподобання”. Ми дуже щасливі і горді бути частиною цього спортивного руху.

Наш клуб існує вже 14 років, ми доволі часто їздимо за кордон для участі в різних турнірах, а також проводимо різноманітні спортивні заходи в Києві. А от спроба організації виїзного турніру стала для нас першим таким досвідом і треба визнати, дуже вдалою. Справжній футбольний дух літав цієї суботи над стадіоном у Вишневому. І хоч рівні команд були дуже різними, дружня атмосфера, завзята футбольна боротьба та фейр плей були головними принципами всіх команд на святі. Відзначимо окремо дві команди юних футболісток з сіл Судилків та Ленківці, які відважно грали з дорослими командами, не засмучувались від поразок та завзято боролись за шкіряний м’яч.

Ось як прокоментувала цей турнір координатор проекту Ірина Самар: «Безмежно тішуся від того, що свято вдалось! Пишаюсь тим, що ми залучили таку кількість учасників! Радію з того, що на побачила справжній спортивний азарт і очі гравців, які горять жагою до гри! Це дійсно ті речі, що надихають присвячувати себе розвитку спорту. Вишневе - це село, де пройшла значна частина мого дитинства. Саме тому рішення де проходитиме перший турнір було однозначним і непохитним. Мене турбує те, що в селах є безліч обдарованих дітей, які мають талант і головне бажання займатись спортом, але дуже прикро , що це в нашій державі підтримується дуже кволо. Ну що ж, хочеш кращого життя - починай з себе. Особисто для мене це перший досвід організації, але точно що не останній, занадто сильно вже я загорілась цим проектом. Сама ідея турніру та її реалізація це заслуга і результат злагодженої командної роботи спортивного клубу “NRG”. Разом зможемо все!».

З групового раунду до півфіналу вийшли команди з Шепетівки, Саверців, Мокіївців та Вербівців. В півфіналах Шепетівська «ПЧ-18» мінімально подолала «Вербівчан» 1:0, а в парі «Саверці» та «Мокіївці» кращими виявились останні з рахунком 3:2. В матчі за 3 місце «Саверці» не віддали перемогу, забивши єдиний м‘яч отримали бронзові нагороди. Фінал вийшов яскравим і напруженим. Якщо в першому таймі шепетівчани досить впевнено вели в рахунку 2:0, то в другому таймі несподівано пропустили 2 м’ячі, тому переможця мала виявити серія пенальті. В ній більше пощастило команді «Мокіївці», хлопці якої отримали переможний кубок. Кращим воротарем турніру було відзначено Сергія Гончарука з Шепетівської дистанцiї колiї «ПЧ-18», кращий бомбардир Сергій Костюк з «Мокіївців», кращий гравець – Тарас Тимощук з коськівського «Колосу» та особлива нагорода турніру – приз глядацьких симпатій отримала Аліна Добринчук з Судилківської команди «Crazy Frog».

Ми дуже вдячні організаціям, які підтримали цю ініціативу, а саме FARE, ГО "Інститут солідарності громад Романа Мацоли", Перший національний аграрний кооператив, Ленковецька та Судилківська Об'єднані Територіальні громади та Хмельницька Обласна Федерація Футболу. Крім цього, свято було би неможливе без допомоги наших безцінних суддів турніру: Віктора Козійчука, Мушинського Віталія та Присяжнюка Івана. Щира подяка нашим волонтерам:  Тетяна Грицюк та Александра Сокол; помічникам суддів: Руслан Сулима, Ваня Реган та Марія Гончарук.

Отже, європейські футбольні традиції успішно започатковано на Хмельниччині, ми повністю задоволені цим турніром і плануємо не тільки повторити його на Хмельниччині, а й поширювати цей проект на інші області України. Бо гравці в усіх селах і містах знають: гра того варта!

Фотозвіт із спортивного заходу

Відео

0
репостів
0
репостів