Розділ Спорт

Шепетівщина долучилась до щорічного забігу “Шаную воїнів, біжу за героїв України”.

Автор 01 вересня 2024, 15:49

З метою вшанування пам’яті загиблих Героїв та на підтримку членів сімей полеглих Захисників та Захисниць України, вчора у міста Шепетівщини відбувся щорічний забіг “Шаную воїнів, біжу за героїв України”.

Забіг спрямований на популяризацію серед ветеранів війни здорового способу життя, фізичну та психологічну реабілітацію ветеранів війни і діючих військовослужбовців, патріотичне виховання української молоді та об’єднання суспільства навколо цінностей української державності.

Цей забіг було започатковано Олегом Дурмасенком – батьком загиблого Героя російсько-української війни, “кіборга” Олексія Дурмасенка.

Починаючи з 2018 року та за роки свого існування, географія забігу розширилася від регіонів України до майже 40 країн світу. Це вже стало патріотичною традицією вшанування пам’яті воїнів, які загинули під час неоголошеної війни.

Цей забіг ввійшов у перелік заходів з відзначення у 2024 році Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Нетішин

Військовослужбовці, рідні і друзі загиблих Героїв, професійні бігуни і аматори, держслужбовці, працівники Хмельницької АЕС, освітяни, молодь, діти, сьогодні, 31 серпня, вшанували пам’ять захисників, які віддали своє життя за незалежність України, долучившись до загальнонаціонального забігу «Шаную воїнів, біжу за героїв України». Синьо-жовті стяги, прізвища і портрети загиблих захисників об’єднували учасників, які вийшли на патріотичну спортивну акцію.

Захід розпочався з хвилини мовчання – присутні згадали усіх, хто загинув за свободу та суверенітет неньки України. З вітальним словом виступив заступник міського голови Василь Мисько. Він подякував усім за небайдужість, відзначивши участь дорослих, які подають гарний приклад молодшому поколінню. Професійний спортсмен, майстер спорту Анатолій Олійник ознайомив учасників з маршрутом та провів розминку перед початком пам’ятного забігу.

"Я присвячую цей забіг світлій пам’яті сина моєї подруги, загиблому Герою Олександру Наумову, лейтенанту, командиру 2 самохідної артилерійської батареї самохідного артилерійського дивізіону, якому доля відвела лише 21 рік життя…"– поділився військовослужбовець, який взяв участь в пам’ятному забігу.

Згуртування, пропаганда здорового способу життя, об’єднання цивільних та військових, тих, хто служив, хто служить. Це те, що ми маємо робити щодня для Перемоги в цій війні, для того, щоб кожна смерть, кожна жертва не була даремною. Ми маємо ким пишатися серед живих і серед загиблих.

Славута

Славутська громада приєдналася до Всеукраїнського забігу. Учасники забігу – близько 100-та здобувачів освіти Славутської міської територіальної громади, педагоги, працівники управління освіти та виконавчого комітету Славутської міської ради, інші славутчани.

Найменшим учасником забігу, якому ще не виповнилось й пʼяти рочків і який подолав всю дистанцію, став Остап Немец.

На футболках учасників - бейджики з іменами воїнів, які віддали життя за Україну. Всі учасники Всеукраїнської акції успішно подолали визначену дистанцію (від Стели пам’яті до Алеї «Наші Герої») та віддали шану захисникам, які віддали свої життя за свободу і незалежність Батьківщини. 

Полонне

Здобувачі освіти, родини загиблих Героїв та небайдужі мешканці громади бігли за маршрутом «Площа Слави - Алея пам‘яті». Учасники забігу долали дистанцію із закріпленими іменами Героїв, які віддали своє життя в боротьбі за територіальну цілісність у період з 2014 по 2024 роки.

Шепетівка

Понад 40 учасників забігу зібралися суботнього ранку на Алеї пам’яті Героїв, щоб подолати дистанцію в 2 кілометри та присвятити свій забіг полеглим Героям.

Ізяслав

Серед учасників забігу були бігуни-аматори, школярі та викладачі спортивних закладів, волонтери, а також усі небайдужі жителі й гості громади. Кожен з них перед патріотичним забігом отримав український прапорець з ім’ям та прізвищем полеглого Героя, в пам’ять про якого долатиме дистанцію. 

Патріотична акція розпочалася із хвилини мовчання, під час якої всі присутні віддали данину пам’яті Воїнам Світла. Потім під звуки національного Гімну, учасники рушили за визначеним маршрутом, кожен з них із вдячністю та скорботою у серці.

Маршрут, який стартував біля Ізяславської дитячої школи мистецтв,  пролягав через вулиці Шевченка, Грушевського, а закінчився на Алеї пам’яті захисників Українищо у Парку Слави.

Учасники забігу здолали дистанцію не лише фізично, але й емоційно, відчуваючи важливість кожного кроку. Вони показали, що незалежно від віку, статі, професії чи світогляду, ми всі є частиною великої родини українців, які цінують свободу та мир.

Подолавши дистанцію, учасники забігу вишикувалися вздовж Алеї пам’яті біля світлин загиблих Героїв Ізяславщини та вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання та покладанням квітів й прапорців з ім’ям полеглого Героя, в пам’ять про якого долалась дистанція.

Останнє редагування 02 вересня 2024, 13:09
0
репостів
0
репостів