Розділ Спорт

Шаблістка із Шепетівщини здобула першу золоту медаль на Олімпійських іграх у Парижі

Автор 03 серпня 2024, 23:29
Аліна Комащук друга ліворуч Аліна Комащук друга ліворуч

Україна виборола золото у фехтуванні на шаблях на Олімпіаді-2024. Це перша золота медаль для України на Олімпійських іграх у Парижі. І відвічі приємніше, що свою руку до неї доклала мешканка Шепетівщини.

Українські фехтувальниці перемогли збірну Південної Кореї. Українську збірну представляли: Ольга Харлан, Юлія Бакастова, Олена Кравацька та вихованка Нетішинської КДЮСШ Аліна Комащук.

Як Аліна Комащук виступила на Олімпіаді-2024?

У першому раунді Ігор-2024 Аліна Комащук протистояла 13-й шаблістці світу Джон Хайон з Республіки Корея. На старті змагань спортсменки йшли рівно (3:3), потім Аліна пропустила п'ять уколів поспіль і закінчила період з рахунком 3:8.

У другому періоді Комащук та Хайон отримали по жовтій картці, а представниця Республіки Корея збільшила свій відрив до семи уколів, закінчивши поєдинок з рахунком 8:15.

Після поразки Комащук дала ексклюзивне інтерв'ю Суспільне Спорт, у якому поділилася емоціями від фехтування на Олімпіаді, аналізом виступу та готовністю до командного турніру.

"Напевне, усі бояться Олімпійських ігор. Багато думаєш і не можеш зробити те, що ти робила на тренуваннях багато разів. [Проблема в мені], так. Я відпрацьовувала, але в кінці не могла нанести просто удар. Розірвала — отримала реміс, пішла в атаку — отримала контратаку. Проблема була не у фехтуванні, а в [психології]".

3 серпня Аліна здолала італійку К'яру Морміле з рахунком 5-2 та поступилась Крішіо Мартіні поступившись одним тачем 5-6. Однак зібравшись із силами, розгромно обіграла Батістон Мікелу з рахунком 6-5.

З японками Аліна не програла жодного протистояння.

Перебіг фіналу

Перший поєдинок закінчився перемогою Ольги Харлан, проте Юлія Бакастова та Аліна Комащук втратили перевагу, і на другу третину вийшли з рахунком 13:15.

У фіналі Аліні не вдалось подолати жодну з кореянок. Але кожен виборюваний тач, наближав нетішинку до золота.

На пʼятий поєдинок Харлан вийшла, коли Україна поступалась 14:20, але зуміла суттєво скоротити відставання нашої команди, - до 23:25.

З перевагою кореянок у 2 бали (28:30) розпочиналась і фінальна третина. До фінального поєдинку, де Україну презентувала Ольга Харлан, ситуація була 37:40 на користь Республіки Кореї.

Ольга Харлан розгромно переграла суперницю (8:2) у фінальному поєдинку та принесла Україні перемогу. Сумарний рахунок - 45:42.

Біографія

Аліна Комащук (24 квітня 1993) — українська шаблістка, олімпійська чемпіонка (2024) і срібна призерка Олімпійських ігор (2016) в командній шаблі, чемпіонка світу.

Золоту медаль чемпіонки світу Аліна здобула в командних змаганнях на чемпіонаті світу з фехтування 2013, що проходив у Будапешті, разом із Ольгою Харлан, Галиною Пундик та Оленою Вороніною.

У квітні 2013 Аліна здобула золоту медаль юніорського чемпіонату світу, що проходив у хорватському місті Пореч.

Станом на 2013 Аліна — студентка Кам'янець-Подільського Національного університету імені Івана Огієнка.

В червні 2015-го на 1-х Європейських іграх у Баку команда шаблісток — Ольга Харлан, Олена Кравацька, Аліна Комащук — здобула золоту медаль, перемігши у фіналі італійок з рахунком 45:43.

У жовтні 2019 року на 7-х Всесвітніх Іграх серед військовослужбовців в Китаї в особистих змаганнях здобула бронзову нагороду, у команді шаблісток разом з Оленою Вороніною та Юлією Бакастовою виборола другу за турнір бронзову нагороду у команди Польщі з рахунком 45:41.

Останнє редагування 04 серпня 2024, 11:28

Відео

0
репостів
0
репостів