Розділ Спорт

Відбувся гандикап-турнір з шахів

Автор sportinshepet.at.ua 17 лютого 2014, 17:35
Протягом минулого тижня у нашому місті вшановували воїнів, які рівно 70 років назад приймали участь у визволені міста від німецько-фашистських загарбників. З нагоди цієї події щороку у міському шаховому клубі «Дебют» проходять змагання з шахів. Змагання збирають широку аудиторію учасників з різних куточків нашої області та прилеглих областей. Цього року на турнір до Шепетівки завітали гості з: Тернопільської області, м.Острога, смт.Оженіна, м.Корець, м.Красилова, м.Славути, м.Полонного та м.Нетішина. Загалом участь у турнрі прийняли 28 шахістів.
Змагання, які відбулися 16 лютого, проводилися за швейцарською системою у 8 турів у формі гандикап-турніру за правилами блискавичних шахів.  ГАНДИКАП (англійске handicap) - спортивне змагання різних за класом або віком учасників з попереднім зрівнянням шансів на перемогу, як правило, шляхом надання слабшій стороні (по рейтингу або віку) якоїсь  фори (наприклад, як було в нашому випадку, переваги в часу). Кожен з учасників турніру в залежності від свого національного рейтингу або розряду та в залежності від віку був віднесений до однієї з 10 категорій (категорії від 0 до 9). У грі між суперниками з однієї категорії кожному шахісту надавалося по 11 хвилин на партію. Тобто загальний час партії становив 22 хвилини. У грі між суперниками з різних категорій слабший суперник з більшою категорією отримуав додаток до свого часу рівний різниці категорій даних суперників, а від часу сильнішого суперника така ж кількість часу віднімалася. У деяких випадках один з учасників мав лише 3 хвилини на партію, а інший 19 хвилин. Змагання пройшли в запеклій та напруженій боротьбі. Система гандикапу надала гарні можливості більш віковим та менш рейтингованим шахістам на рівних боротися з фаворитами турніру.

В підсумку загальну перемогу у турнірі святкував кандидат в майстри з м. Нетішин Іванов Андрій, який набрав 7очок. Друге місце з 6,5 очками виборов кандидат в майстри спорту Ковбасюк Геннадій(м.Шепетівка). Третє місце з 6 очками посів першорозрядник Макарчук Максим (м.Красилів). Кращим серед юнаків став Потапчук Дмитро з м.Полонного.Кращий результат серед ветеранів продемонстрував Корнійчук Микола (м.Шепетівка), який з 5,5 очками ще й зайняв четверте місце в турнірі, яке, до речі, також було призовим.

Призери змагань нагороджені призами від спонсорів, грамотами відділу у справах сім’ї молоді та спорту та кубком, який виборов переможець.

Змагання організовано та проведено Шепетіським міським центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» спільно з Федерацією шахів м. Шепетівка (президент Береза П.С.) та відділом у справах сім’ї, молоді та спорту.
0
репостів
0
репостів