Розділ Події

Атака комарів

Автор 14 травня 2013, 15:19

Після затяжної зими комарі у травні наче сказилися, нарікають селяни. У невеличкому селі Савичі на Хмельниччині жителі ладні навіть з вилами іти проти маленьких агресорів, йдеться у сюжеті ТСН.

Тамтешні старожили не пам'ятають року, щоб кусючих комах було так багато.

Дві сусідки - Антонівна та Павлівна - щоб потеревенити у білий день на лавці, тепер озброюються гілками та палицями, адже комарі примудряються вкусити навіть через щільний одяг.

Крилате військо захопило маленькі Савичі без попередження. "Вже мені 84 роки, то ще такого не було, щоб так багато було цих комарів", - запевнила жителька Савичів Надія Мельник.

Комарі-"собаки", як їх називають місцеві, гризуть все, що їм підвернеться,- і селян, і худобу.

"Худоба може й згинути від цього. Налазять комарі їй в ніс, в ніздрі, попадають у легені, то якщо багато, то може корова згинути, дуже худоба мучиться", - нарікає Надія Мельник.

Селяни припускають, що комарі так активізувалися і розплодилися цьогоріч через велику кількість води, яка подекуди досі стоїть у городах.

Зі здогадкою селян погоджуються й ентомологи. Кажуть, що все через погоду.

"Для розвитку комара необхідно найперше водичка. Цього року дуже були такі снігопади, після чого сніг довго лежав, і після того утворилися великі калюжі-мікроводойми. І саме це посприяло відкладенню більшої кількості комарами яєць в воду", - пояснила ентомолог Світлана Величко.

Вона радить людям вішати на вікна захисні сітки і проводити меліоративні роботи. Або просто дочекатися спекотної погоди та вітру, тоді комарів поменшає. 

Відео

0
репостів
0
репостів