Розділ Події

У Шепетівці перевіряли впровадження інноваційної системи Custody Records

Автор 21 січня 2022, 18:12

До Шепетівського районного управління поліції сьогодні завітали представники консультативної місії Європейського Союзу. Іноземні гості ознайомилися з впровадженням інноваційної системи Custody Records та облаштуванням «зелених» кімнат.

Сьогодні, 21 січня фахівці КМЄС проінспектували впровадження системи Custody Records, яка передбачає створення належних умов з дотримання прав людини під час перебування в поліції.

Очільник Шепетівського РУП Анатолій Чубенко під час зустрічі з іноземними експертами наголосив, що впродовж першого року роботи райуправління вже створено чимало для комфорту відвідувачів.

Наявна зона безперешкодного доступу – вестибюль, фронт-офіс, кімната для прийому громадян, кімната для конфіденційного побачення затриманого із захисником, кімната для проведення слідчих дій.

Незабаром з’явиться і так звана «зелена» кімната, в якій опитуватимуть дітей та інші уразливі категорії громадян в умовах, що дозволяє зробити цей процес менш травмуючим.

Що таке Custody Records? 

Система Custody Records передбачає електронну фіксацію дій, що відбуваються із затриманими особами. При ефективному впровадженні, така система захистить затриманих від неправомірних дій поліцейських, а також убезпечить самих правоохоронців від безпідставних звинувачень.

В українських ізоляторах тимчасового тримання дані про затриманих досі вносяться в паперові журнали, що ускладнює та уповільнює роботу установи. Система Custody Records передбачає, що в ізоляторах буде окрема посада – сustody officer (інспектор з дотримання прав людини). Він вводитиме в електронну базу всю інформацію, яка стосується затриманої особи: умови затримання, всі слідчі дії, стан здоров’я, надання медичної допомоги, консультації з адвокатом. Все це фіксуватиметься в єдиній електронній базі, що дозволяє швидко отримати будь-який документ щодо затриманого в будь-який час.

Крім того, команда розробників системи Custody  в Україні вважає необхідним зобов’язати працівників проводити первинне інтерв’ю з затриманою особою. Коли людина потрапляє до ізолятора, її питають, чи є у неї скарги на стан здоров’я, оглядають тілесні ушкодження, але ніхто не питає, що з нею відбувалось до потрапляння в ІТТ: як з нею поводились працівники поліції, чи мали особа доступ до адвоката, лікаря тощо.

Custody Records передбачає відеофіксацію всього, що відбувається в ІТТ: практично вся установа буде обладнана відеотехнікою. В тому числі записуватиметься первинне інтерв’ю з затриманим.

Окремі працівники ізолятора через систему відеонагляду будуть стежити за безпекою осіб, які перебувають в камерах. У випадку виявлення загрози їхньому життю та здоров’ю, працівники вживатимуть відповідні заходи.

Таким чином, за потреби, можна буде переглянути дії працівників ізолятора стосовно того чи іншого затриманого. Якщо під час інтерв’ю людина скаржиться, а це не вбивається в електронну базу, на відео це буде видно. Така система дозволяє захистити саму затриману особу від можливих зловживань, а також працівників поліції від неправдивих звинувачень в їхній бік.

Самі камери є антивандальними, тобто їх не можна пошкодити. Відеофіксатори, які будуть стояти в камерних приміщеннях, можуть знімати в абсолютній темряві. Зараз в камерах цілодобово горить світло. Нове технічне оснащення дозволить затриманим спати в темряві.

Відео записуватиметься, лише коли в камері є рух. Якщо люди просто спатимуть, відео не писатиметься, але щойно хтось махне рукою або зайде в приміщення – почнеться запис. Це дозволить економити величезний обсяг пам’яті на носіях.

Управління забезпечення прав людини при Національній поліції матиме дистанційний доступ до всіх відеокамер будь-якого ізолятора України. Вони цілодобово можуть стежити, що відбувається в тому чи іншому ІТТ.

Відеокамери обладнані вбудованим мікрофоном та динаміком, що дає можливість зворотнього зв’язку. Так, затримана особа може прямо в камеру звернутись з питанням або проханням безпосередньо до чергового.

Шепетівське районне управління поліції

0
репостів
0
репостів