Розділ Події

Шепетівчани знайомилися з народними традиціями свята Колодія

16 лютого у Шепетівському парку культури і відпочинку відбулось фольклорне дійство «Прийди Колодію до нас на затію».

Свято Колодія — суто українське свято, йому немає аналогів у інших народів. Його коріння сягають давнини, адже наші пращури-землероби жили за калентарем астрономічних явищ, таких як: місяць і його фази, сонце та його основні цикли, з якими пов’язували пори року. Для наших пращурів-землеробів сонячне осяяння та його циклічні зміни були вирішальними, аби вчасно посадити і зібрати урожай. Свято Колодія в народі означало, що сонце на весну повертається. Такі святкування тривали тиждень.

Розпочалася святкова програма із виступу муніципального естрадно-духового оркестру. Також глядачів звеселяли вихованці центру дитячо-юнацької творчості та загальноосвітніх навчальних закладів Шепетівки.

Далі колективи міського будинку культури продемонстрували обрядові дійства на честь весняного пробудження природи, відомого як Колодій, Колодка. У прадавньому розумінні Колодій — це маленький Сонце-Божич, який уже підріс і набрався сили розкручувати Сонячне Коло, тобто став Коло-Дієм.

Під час фольклорного дійства глядачі побачили як наші пращури протягом тижня святкували Колодія: у понеділок «колодка народжувалась», у вівторок – «охрещувалась», у середу – «похрестини», у четвер – «помирала», у п`ятницю «колодку хоронили», у суботу — «оплакування колодки», а у неділю відбувалось завершення життєвої долі «колодки»- молоді одружені жінки «волочили колодку», — вони прив’язували колодку до тіла неодруженим парубкам, які не одружилися минулого року.

У рамках відзначення свята зустрічі весни управління у справах сімї молоді і спорту спільно з Шепетівським міським центром фізичного здоров’я «Спорт для всіх» Спорт для всіх провели змагання з перетягування канату, гирі, дартс. Переможців нагородили медалями грамотами та цінними подарунками.

 Прес-служба Шепетівської міської ради

Останнє редагування 17 лютого 2020, 17:26

Відео

0
репостів
0
репостів