Розділ Події

Сергія Цибізова звільнено! Полонений шепетівський моряк прибув в Україну

Українські політв'язні та військовополонені моряки, яких незаконно утримували в Росії, повернулися. Деякі з них були незаконно ув'язнені понад 5 років. Для шепетівчан ця подія також особлива тим, що було звільнено нашого земляка Сергія Цибізова.

Літак зі звільненими українцями приземлився в аеропорту Бориспіль близько 13:30, 7 вересня. Українців зустрічали рідні та близькі, президент Володимир Зеленський, а також низка політиків. 

Всього додому повернулося 35 українців, серед них - всі 24 українських моряки, режисер Олег Сенцов та журналіст Роман Сущенко.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські прикордонники захопили три українські військові судна, коли ті проходили Керченську протоку, прямуючи з Одеси в Маріуполь. На кораблях перебували 24 військовослужбовців. Їх звинуватили в незаконному перетині кордону РФ. 

Переговорний процес

Про домовленість щодо обміну у серпні активно писали українські та російські ЗМІ. Видання "Комерсант" з посиланням на джерело в оточенні українського президента написало, що сторони досягли згоди з цього питання під час телефонної розмови Володимира Зеленського та Володимира Путіна 11 липня.

У ніч на 30 серпня у кількох російських і українських ЗМІ почали з'являтися повідомлення про те, ніби обмін ув'язненими між Москвою і Києвом вже відбувся.

Вони посилалися на російські Телеграм-канали та повідомлення співробітниці Ради Анни Ісламової у Facebook, репост якого зробив новий генпрокурор України Руслан Рябошапка.

Зрештою, в Офісі президента України повідомили, що переговрний процес насправді не закінчився, а у СБУ закликали "не розповсюджувати неперевірену інформацію щодо дати звільнення".

Російська агенція "Інтерфакс" з посиланням на інформоване джерело в той же день повідомилв, що обмін не почався, адже потрібен час для оформлення документів.

У підсумку в ту п'ятницю так нічого і не відбулося, а ЗМІ почали називати нову дату обміну - субота, 7 вересня.

Згодом російський президент публічно проанонсував масштабний обмін, тоді як українська сторона весь цей час практично утримувалась від коментарів на цю тему.

Останнє редагування 08 вересня 2019, 23:04

Відео

0
репостів
0
репостів