Розділ Події

У Шепетівці зафіксували передвиборчу зовнішню рекламу з порушеннями

Автор 24 червня 2019, 14:39

Упродовж минулого тижня в одномандатних виборчих округах №190 та №189 ОПОРА фіксувала зовнішню агітацію, розміщену з порушеннями, і факти псування білбордів партії та потенційного кандидата.

У містах Славуті та Шепетівці, що належать до виборчого округу №190, 21 червня ОПОРА виявила три білборди Радикальної партії Олега Ляшка без вихідних даних, визначених у виборчому законодавстві. Білборди розміщені в Славуті на площі Шевченка, поблизу автовокзалу, та на перехресті вулиць Соборності й Миру; в Шепетівці – на проспекті Миру, 48, поряд з магазином «Подолянка».

Оскільки постанова про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку Радикальної партії, була прийнята ЦВК 19 червня 2019 року, спостерігач ОПОРИ написав звернення щодо порушення до правоохоронних органів.

У частині 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України» зазначається, що друковані агітаційні матеріали повинні містити відомості про їх замовника, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розміщення агітаційної продукції без вказаних вихідних даних забороняється відповідно до частини 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Згідно зі статтею 212-13 КУпАП розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Два зіпсовані білборди партії «Європейська Солідарність» спостерігач ОПОРИ зафіксував 21 червня при виїзді з міста Славути, на трасі в напрямку міста Шепетівки. На рекламних носіях було перекреслені обличчя Петра Порошенка та слова «НАТО І ЄС».

«Оскільки станом на час, коли були виявлені зіпсовані білборди, ЦВК не зареєструвала кандидатів від партії «Європейська Солідарність», можемо розцінювати їх псування як хуліганство. Натомість пошкодження саме агітації уже підпадає під частину 2 статті 157 Кримінального кодексу – перешкоджання діяльності суб’єкта виборчого процесу, що поєднане з пошкодженням майна», – пояснив Андрій Попик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

0
репостів
0
репостів