Розділ Події

Шепетівська молодь занурилася у буремні роки Української революції 1917-1921 років

Автор 21 травня 2019, 13:51

20 травня у міському будинку культури в рамках відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років, за участі посадовців Шепетівської міської ради, відбувся тематичний захід  «100 років боротьби. Українська революція».

Iсторичну годину відвідали студенти Шепетівського медичного училища та Шепетівського коледжу Подільського Державного аграрно-технічного університету.

Ведучі у своєму вступному слові відзначили, що періоди піднесень в українській історії змінювались стагнаціями, болючими падіннями. Та кожен етап минулого досвіду повчальний і цінний для нинішнього покоління українців. Саме тому так важливо заглиблюватись в історію подій Української революції 1917-1921 років, якій виповнюється 100 років.

Присутнім розповіли про подіі в період революції та основні її етапи. Доповідачі більш детально зупинялися на участі наших земляків у тих буремних подіях та  найбільш важливих датах для Шепетівки.

Учасники заходу читали поезію та твори українських авторів, колективи міського будинку культури виконали тематичні твори. Молодіжний народний аматорський театр «Браво» представив інсценізацію  твору «Крижем». Також хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв політичних репресій.

Сучасна Українська держава є продовжувачем державно-національних традицій, сформованих під час Української революції 1917–1921 років. Сьогодні Україна, захищаючи територіальну цілісність і суверенітет від російської агресії, продовжує боротьбу за незалежність, розпочату Українською революцією.

З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі, творців національної державності 22 січня 2016 року Президентом України підписано Указ № 17 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років». У ньому визначено вшанування подій та видатних учасників Української революції 1917–1921 років одним із пріоритетів діяльності органів державної влади на 2017 – 2021 роки.

Граніт Житомир пропонує виготовлення пам'ятників та пам'ятних дошок з нагоди річниці. Виготовлям гранітні пам'ятники в Коростишіві.

Довідково:

У ході революції український народ уперше в ХХ сторіччі створив національну державу, яка мала всі ознаки незалежної: територію, кордони, символи, органи влади, військо, гроші, мову. Вперше після століть бездержавності відбулось об’єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель.

Українська революція має три основні етапи:

— березень 1917 – квітень 1918 – утворення та діяльність Української Центральної Ради, проголошення і еволюція  її Універсалів від автономії до проголошення абсолютної незалежності;

— 29 квітня – 14 грудня 1918 – правління гетьмана Павла Скоропадського;

— грудень 1918 – листопад 1921 – встановлення влади Директорії УНР, розгортання та придушення масштабного повстанського руху.

Усі етапи української революції страшним буревієм пролетіли по просторах Шепетівщини. Щонайменше 18 разів влада у Шепетівці, як важливому і стратегічному залізничному вузлі переходила з рук в руки. Боротьба проходила у постійних наступах і контрнаступах.

За матеріалами Відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Шепетівської міської ради

Останнє редагування 21 травня 2019, 14:26
0
репостів
0
репостів