Розділ Події

Обласна комісія з питань ТЕБ і НС визнала ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» винуватцем зриву опалювального сезону

Автор 04 листопада 2017, 01:59

3 листапада у Хмельницькому пройшло засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, де розглядали питання зриву опалювального сезону у Шепетівці.

Участь у засіданні взяли т.в.о. заступника голови адміністрації Олег Гуменний, члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, перший заступник Шепетівського міського голови Володимир Вихівський та керівники структурних підрозділів виконавчого комітету Шепетівської міської ради, керівництво ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», керівники окремих відомств, установ області та запрошені.

На порядку денному розглянуто питання про загрозу виникнення надзвичайної ситуації у зв’язку зі зривом опалювального сезону в м. Шепетівка.

Розпочинаючи засідання Володимир Кальніченко зауважив, що на сьогодні склалась доволі серйозна ситуація з теплопостачанням в м. Шепетівка.

“Вже 19 день як по всій країні, в тому числі і в області, йде опалювальний сезон. Без тепла залишаються 6 тисяч квартир, 9 навчальних закладів, в тому числі 2 з яких мають гуртожитки в яких проживають майже 1 тисяча студентів-дітей, установи бюджетної сфери та військова частина,і на сьогодні дану ситуацію ми розцінюємо як загрозу виникнення надзвичайної ситуації”, – сказав Володимир Ілліч.

Також перший заступник голови адміністрації зазначив, що населення, рівень розрахунку за послуги теплопостачання якого складає 120%, не цікавить чому виник борг підприємства ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» перед НАК «Нафтогаз», чи чому міськвиконком не затвердив тариф для теплопостачальної організації, а міський голова не підписав Угоду про компенсацію різниці в тарифах.

“Жителям м. Шепетівка потрібне тепло, за яке вони вчасно розрахувалися. Тому, на сьогоднішньому засідання ми маємо обговорити дане питання, прийняти рішення та не допустити виникнення надзвичайної ситуації і якомога швидше подати тепло до осель мешканців Шепетівки”, – підсумував посадовець.

Під час засідання, члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій заслухали Генерального директора підприємства ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» Олександра Пустовойта, який висловив своє бачення з даного питання.

Також присутні заслухали першого заступника Шепетівського міського голови Володимира Вихівського та інших доповідачів з питання щодо вжиття місцевою владою заходів задля забезпечення міста теплом.

В свою чергу т.в.о. заступника голови адміністрації Олег Гуменний додав, що дане питання неодноразово обговорювалося на засіданнях та колегії в обласній державній адміністрації, де керівництво ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» завіряли, що зриву опалювального сезону не буде.

“Підсумовуючи усе те, що було сказано попередніми доповідачами свідчить про те, що не було ніяких підстав для  зриву опалювального сезону. Про це свідчить і стан розрахунків за спожитий природній газ населення, бюджетної сфери, інших споживачів, і затвердження тарифу на теплову енергію Шепетівською міською радою. Відтак, комісія приходить висновку, що причиною зриву опалювального сезону є не належне, безвідповідальне виконання взятих зобов’язань ТОВ «Шепетівка Енергоінвест», – зазначив Олег Вікторович.

За результатами обговорення обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій вирішила:

– Враховуючи що ситуація, яка виникла внаслідок зриву опалювального сезону в м. Шепетівка (при підготовці до опалювального сезону магістральні теплові мережі та обладнання котелень заповнено холодною водою, а зниження температури повітря нижче нуля градусів може привести до їх пошкодження (розмерзання), що в свою чергу унеможливить в подальшому здійснювати теплозабезпечення населення м. Шепетівка) при невжитті відповідних заходів реагування може призвести до порушення нормальних умов життєдіяльності населення та значних матеріальних збитків, відповідно до підпункту 2, 3 пункту 6 постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 року № 368 «Про затвердження Порядку класифікації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру за їх рівнями», Класифікатора надзвичайних ситуацій ДК 019:2010 (код 10820 НС, унаслідок аварії в теплових мережах (системах гарячого водопостачання в хододну пору року), ознака 1.73 (наказ МНС України від 12.12.2012  № 1400 «Про затвердження Класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій), класифікувати дану ситуацію, як загрозу виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, місцевого рівня.

– Керівництву ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» вжити заходів щодо отримання лімітів на відпуск природнього газу у НАК Нафтогаз України та розпочати опалювальний сезон не пізніше 6 листопада 2017 року. В іншому випадку погодитись на розірвання концесійного договору.

– Хмельницькому обласному територіальному відділенню Антимонопольного комітету України провести перевірку та встановити відсутність чи наявність ознак антиконкурентних узгоджених дій в причинах зриву опалювального сезону в м. Шепетівка.

– Прокурору області, Управлінню служби безпеки України в області, Головному управлінню Національної поліції в області провести перевірку щодо наявності чи відсутності зловживань з боку посадових осіб, щодо виникнення заборгованості перед НАК “Нафтогаз України”, що призвело до зриву опалювального сезону в м. Шепетівка.

– Міському голові м. Шепетівка при умові порушення ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» виконання умов договору щодо забезпечення опалювального сезону, вжити заходів щодо його розірвання. Правоохоронним органам, в межах повноважень, посприяти в здійсненні процедури розірвання концесійного договору.

Відео

0
репостів
0
репостів