Розділ Події

Шепетівському лісогосподарству дозволили вивозити ліс у Європу на дрова

Автор 26 жовтня 2016, 23:48
Хмельницький окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність Закарпатської митниці ДФС щодо затримки восьми залізничних вагонів з паливними дровами державного підприємства “Шепетівське лісове господарство”. Як повідомляє Подільска інфо, це вже другий виграний суд стосовно незаконного затримання вагонів з деревиною на Закарпатті. Перше таке рішення було ухвалено за позовом ДП “Славутське лісове господарство”, яким визнано незаконне затримання Закарпатською митницею ДФС чотирьох вагонів цього лісгоспу.
Нагадаємо, що починаючи з квітня  закарпатська митниця під тиском громадських активістів почала проводити зважування деревини з метою встановлення невідповідності фактичної ваги товару зазначеній в товаросупровідних документах. По документах, хмельницький ліс як і ліс з інших регіонів проходить, як дрова – але не треба бути фахівцем щоб зрозуміти, що фактично вагони загружені діловою деревиною.

Хмельницькі судді знайшли в діях закарпатських митників процедурні порушення “зважування відбувалося з порушеннями і вимірювалося в тоннах. Як відомо, відповідно до стандартів, відвантаження паливної деревини здійснюється в щільних метрах кубічних, про що вказано і у вантажно-митних деклараціях”. Маніпулюючі формулюваннями судді Хмельницького окружного апеляцийного суду виправдали “лісовиків-контрабандистів”. Отже ліс з Шепетівки і Славути під виглядом дров і надалі прямуватиме у Європу. Так вважає видання.

Нагадаємо, що голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль прямо звинуватив Комітет державного лісового господарства у фальсифікації того, яка деревина вивозиться з України. Якщо вірити державній статистиці Україна вийшла на перше місце у світі за експортом дров. Але перевирка виявіла, що пересткаючи кордон дрова стають діловою деревиною
“Аналіз діяльності деревообробних фірм із Австрії, Чехії, Словаччини, Угорщини та Румунії, які закуповують деревину в Україні, показав, що паливною деревиною практично ніхто з них не займається.
– Ми відправили офіційні запити на закордонні фірми, які закуповують ліс в Україні, з проханням роз’яснити, якого типу деревину вони використовують у своїй роботі, – заявляє голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. –  Це ті фірми, що очікують близько 200 залізничних вагонів із лісом, які були завантажені й оформлені митницями в інших областях України, але застрягли на Закарпатті через явні порушення і невідповідність декларованого товару реальному. Поки що надійшло кілька відповідей, а щодо інших фірм, то ми з’ясували їхню діяльність із відкритих джерел.І ось що виявилося. З усіх фірм (а це комерційні деревообробні структури Словаччини, Угорщини, Чехії, Австрії та Румунії) тільки одна словацька реалізує деревину паливну (дрова) з листяних порід берези. При цьому чітко вказані розміри дров – довжина 33 см, діаметр від 8 до 16 см, розколоті. Усі інші фірми використовують деревину для конструктивних виробів та армування конструкцій, виготовлення целюлози чи паперових пакувальних виробів, компонентів засобів гігієни, клеєного брусу, дерев’яних панелей, заготовок для паркету, меблевої промисловості тощо.
Тобто абсолютна більшість фірм закуповують в Україні під виглядом «паливної деревини» кругляк, який за кордоном дивовижним чином перетворюється на технічну та ділову деревину, заборонену для експорту українським законодавством.
Останнє редагування 27 жовтня 2016, 00:22
0
репостів
0
репостів