Розділ Події

За що ж побили людей?

Автор Любов Гончарук 15 жовтня 2016, 00:29
У четвер, 6 жовтня, громадські активісти, побиті мітингувальники, селяни, представники різних громадських організацій, воїни АТО з транспарантами та опудалом прибули під стіни головного управління Нацполіції в Хмельницькій області з вимогою відставки його очільника.
Причиною мітингу стало побиття мирних мітингувальників біля ТОВ «Білогір’я молокопродукт». Також громадян сколихнула новина про розтрату матеріально-технічних цінностей, що призначалися на потреби АТО. Справою зацікавилася прокуратура. Наразі триває досудове слідство. — Якщо ми не досягнемо згоди сьогодні, то далі продовжуватимемо активні дії. Ми плануємо підготувати звернення і відправити його в Генеральну прокуратуру,  —  розповів один із ініціаторів пікету Сергій Скоробогатий.

На початку акції Микола Семенишин вийшов до мітингувальників. Разом із ним був і радник міністра МВС Михайло Апостол, який наразі є членом комісії МВС, що розслідує факти побиття учасників мирного мітингу в Білогір’ї та розкрадання пально-мастильних матеріалів у головному управлінні Національної поліції в Хмельницькій області.

— Дійсно, протягом місяця навколо «Білогір’я молокопродукт» триває сільськогосподарський конфлікт, і поліція забезпечувала громадський спокій під час мирної акції, — розпочав свій виступ Микола Семенишин. — Від керівництва молокозаводу було звернення про перешкоджання роботі підприємства. В рамках розслідування проводилися слідчі дії, через невиконання слідчої діяльності було ухвалене рішення суду вилучити речові докази: трактор та шини, які блокували роботу заводу.

Постає логічне питання: чому ж тоді побили мирних мітингувальників?

— Міліція така, яке наше суспільство, — сказав у своєму виступі радник міністра МВС Михайло Апостол. — Давайте ми проведемо розслідування, погасимо цей конфлікт в законному руслі, а не масово...

За словами Михайла Апостола, наразі працює комісія МВС з приводу побиття селян в Білогір’ї та розкрадання пально-мастильних матеріалів. 

На питання журналістів, скільки ж триватиме слідство, у пана Михайла теж була відповідь.
— Я думаю, що комісія довго працювати не буде, — заявив він. — І звертаючись до начальника ГУ Нацполіції в Хмельницькій області Миколи Семенишина, радник Авакова  попросив уточнити терміни.
— Думаю, що до десяти днів, — зауважив Микола Олександрович.

Незважаючи на те, що розслідування щодо побиття мітингувальників у Білогір’ї ще не завершене, Микола Семенишин не приховує, що дії своїх підлеглих вважає вмотивованими. До того ж, розповів, що свою позицію уже письмово підтвердив у прокуратурі.
 
Під час брифінгу Микола Семенишин спробував донести свої аргументи журналістам як з приводу ситуації, що склалася біля Білогірського молокозаводу, так і з інших резонансних питань. На чітке ж питання одного журналіста — учасника брифінгу, хто ж стоїть за справою ТОВ «Білогір’я молокопродукт», ніхто з присутніх поліціянтів відповіді не дав.

— Я провів службове розслідування за фактом застосування кайданок та затримання і можу сказати, що працівники поліцію діяли в рамках Закону про Національну поліцію, — заявив начальник обласного управління Нацполіції. 

Після мітингу під ГУ НП у Хмельницькому люди зібрали підписи щодо негайної відставки Миколи Семенишина. Звідти вони відправилися до столиці пікетувати Генеральну прокуратуру. 

Опісля подій, що сталися, радник міністра МВС Михайло Апостол на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук заявив, що мітинг був проплачений. 

«Чомусь за заборгованістю за здане молоко (а для інформації — заборгованості селянам немає) прийшли хороводами за 250 гривень за годину до ГУНП» — написав на своїй сторінці.

Нагадаємо, що десять учасників мирного зібрання, які відстоювали повернення зароблених коштів за здане молоко, мають тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості: забої м’яких тканин, струс головного мозку, синці від гумових кийків та наручників, перелом гомілки…. До того ж, відбулося затримання мітингувальників, яке розслідує прокуратура області. Дані факти підтверджуються медичними документами та протоколами слідчих дій....
0
репостів
0
репостів