Розділ Події

Двадцята позачергова сесія Шепетівської міської ради

Автор 18 січня 2012, 00:00

17 січня відбулася двадцята позачергова сесія Шепетівської міської ради. Головував на засіданні секретарь міської ради Анатолій Липкань, так як мер зараз у відпустці. Ця сесія була дуже важлива для приватних підприємців, адже на ній мали розглядати  ставки єдиного податку. Перед початком сесії підприємці роздали народним обранцям письмове звернення, в якому просили прийняти ставку єдиного податку для першої групи платників у розмірі 8%. Цю пропозицію підтримало лише 9 депутатів з фракцій ВО "Свобода" та "Батьківщина".

Принагідно хочеться нагадати, що згідно із Законом України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності”, фізичні особи-підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, з цього року поділятимуться на три групи. Перша — підприємці, які не мають найманої робочої сили і дохід яких за рік не перевищує 150 тис. гривень. Друга — підприємці, які мають до 10 найманих працінвиків і дохід яких не перевищує 1 млн. гривень на рік. Третя — підприємці, які мають не більше 20 найманих працівників і дохід не більше 3 млн. гривень на рік. До спрощенців також відносяться і юридичні особи, яких зараховано до четвертої групи. Граничний обсяг доходу за рік цієї категорії підприємців має становити до 5 млн. гривень, а кількість найманих працівників — до 50 осіб. Ставки єдиного податку становитимуть 3% з урахуванням ПДВ, або 5% — без ПДВ. Звітний період для платників податку першої групи є календарний рік, для всіх інших — календарний квартал. Згідно із нововведеннями, підприємці тепер мають матеріальну змогу похворіти чи піти у відпустку. Так, платники єдиного податку І та ІІ груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку впродовж 1 календарного місяця на рік на час відпустки, а також — на період хвороби, підтвердженою копією листка непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Закон зараз передбачає випадки, коли податок буде сплачуватися за підвищеними ставками у розмірі 15%, а також — коли свідоцтво платника єдиного податку може бути анульоване. Від нововведень у законодавстві виграють, насамперед, ті підприємці, які мали найману робочу силу, оскільки з нового року не передбачається сплата 50% від визначеної ставки єдиного податку за кожного найманого працівника. 

Згідно із Законом, фіксовані ставки єдиного податку для фізичних осіб-підприємців, які належать до І та ІІ груп платників, встановлюють сільські, селищні та міські ради, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць, в рамках 1-10% для першої групи і 2-20% для другої групи платників. Це — регуляторний акт, що має пройти процедуру громадського обговорення. Та на жаль міська рада порушила закон і жодних обговорень з громадою міста не було. Більше того навіть на офіційному сайті міської ради, що знаходиться на хостингу Parkovka.ua, і у провладній газеті "Шепетівка" метою позачергової сесії було названо прийняття міської програми підтримки сім’ї до 2015 року, програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період 2012- 2015 років, а найважливіше питання скромно назвали "інші питання щодо встановлення місцевих податків і зборів". Влада вже не перший раз маніпулює поняттями та фразами, щоб приховати від громади міста незручні для неї питання. Цей факт не зупинив депутатів провладної більшості і вони проголосували за максимальні ставки єдиного податку для І групи платників. Зауважимо, що підприємці багатьох великих міст домоглися ставки єдиного податку на рівні близько 5% для першої категорії та близько 10% для другої категорії. Тобто виходить, що для прикладу підприємець Чернігова платитиме вдвічі менше податку ніж шепетівський підприємець, і це при тому, що ринок збуту та кількість клієнтів там значно перевищує рівень в нашому місті.

Безглуздим також виглядає ставка єдиного податку для підприємців, які займаються виробництвом. Попри те що цю галузь потрібно стимулювати в нашому місті, народні обранці встановили розмір ставки в рамках 10-20%. Таким чином нові виробництва свідомо витісняються за межі міста, дехто піде в тінь, а дехто буде вирішувати питання за допомогою хабарів, що в деякій мірі пояснює мету міської влади при прийнятті такого рішення.

 

Останнє редагування 08 квітня 2019, 21:18
0
репостів
0
репостів