Розділ Події

У Славутській громаді з’явився пам'ятник юного Джури

Автор 24 серпня 2024, 23:22

Сьогодні, у день великого державного свята - Дня Незалежності України, на території Славутського ліцею відбулося урочисте відкриття скульптури «Джура». Взяли участь у події представники міської влади, освітяни, молодь, громадськість та численні гості.

Насамперед хвилиною мовчання усі присутні вшанували пам’ять Героїв, які віддали своє життя за свободу і незалежність Батьківщини та спільно виконали Гімн України.

Ведучі урочистого заходу Оксана Турчак та Нікіта Ішмуратов розпочали його такими словами:

«Ми перебуваємо тут, на цьому історичному місці, що поєднує минуле та майбутнє, храму науки – міського ліцею, у якому навчатиметься молодь гідної та незалежної держави!

З метою патріотичного виховання молоді, досягнуто домовленість між славутським міський головою Василем Сидором та засновником благодійного фонду «МіСт», кавалером ордена «За заслуги» ІІ, ІІІ ступенів Дмитром Савенком.

Володіючи інформацією щодо Всеукраїнського проєкту «Джура», одноосібним меценатом якого є Дмитро, та заснований ним у 2018 році, сторони дійшли згоди, що 4-й етап проєкту буде втілений в життя на День Незалежності України для Славутської громади.

Участь у заході також взяли президент благодійного фонду «МіСт» ім. Михайла Савенка, член правління асоціації благодійників України Сергій Ісаєнко, почесні волонтери фонду «МіСт», народний художник України, один із найкращих сучасних скульпторів України, автор монументу Незалежності на київському майдані Анатолій Кущ, заслужений художник України, легендарний голос ВІА «Кобза Інтернешнл» Валерій Вітер, скульптор Сергій Кляпетура та депутат Хмельницької обласної ради Вадим Лозовий.

Звернувся до присутніх міський голова Василь Сидор насамперед привітавши усіх із Днем Незалежності України та більш детальніше розповівши про скульптуру:

«Ця локація надзвичайно важлива для нас з вами, тому що ми останні 6 років максимально старалися ввести в експлуатацію цей храм науки, де діти в належних умовах можуть отримати якісний рівень освіти. Це була наша мрія, наша мета. Хочу виразити слова вдячності кожному славутчанину, який працює та сплачує податки, адже більшість коштів, спрямованих на будівництво – з міського бюджету. Слова поваги усім, хто, не дивлячись на труднощі, працює на перемогу. Подяка також депутатському корпусу, які приділяли реконструкції школи увагу та продовжують це робити. Проте найважливіше сьогодні подякувати нашим воїнам, які захищають наш спокій та дають нам можливість жити у вільній країні. Низький уклін тим, хто втратив на війні своїх близьких.

Ми не чекаємо перемогу – ми працюємо над її наближенням. Сьогодні, як ніколи, український народ розуміє, наскільки важливо та як складно будувати українську державу, коли біля її кордонів знаходяться варвари.

Ми хотіли і хочемо жити у європейському суспільстві і тому тягнемося до навчання та хочемо розвиватися. Майже 400 років тому, у 1633 році Славута отримала магдебурзьке право, а отже, на цій території уже панував демократичний устрій та норми закону. Наша історія – це наша гордість. Так, ще однією важливою сторінкою в історії України була козацька доба. Козацтво – це була найвихованіша нація. Разом із козаками ходили в походи та брали участь в боях молоді хлопці – джури, які складали основу виховання культури козацької доби. Тому сьогодні, на території Славутського ліцею, дякуючи за ідею пану Дмитру, ми маємо не лише скульптуру, а й символ вихованості, ставлення до людей, любові до держави. Слава Україні!».

У рамках заходу, за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди відзначення Дня Незалежності України, подякою Хмельницької обласної ради були нагороджені головний інженер комунального підприємства «Славута-Сервіс» Алла Ластовецька; механік Славутського управління водопровідно-каналізаційного господарства В’ячеслав Гуріка; сантехнік комунального підприємства «Славутське житлово-комунальне об’єднання» Олександр Язиков.

Присутній на святковому дійстві депутат Хмельницької обласної ради Вадим Лозовий привітав усіх присутніх зі святом та подякував українським захисникам та захисницям:

«Ми уже багато років співпрацюємо і ця співпраця дає плідні результати. І ось сьогодні ми зробили ще одну гарну справу – цю пам’ятку. Дякую усім, хто підтримав цю ідею».

З нагоди Дня Незалежності України Вадим Лозовий анонсував передачу для наших захисників автомобіля. Цю місію реалізує керівник благодійного фонду «Родинний» Оксана Деревенчук.

Долучився до вітань меценат проєкту Дмитро Савенко, побажавши усім скорішої перемоги, а також наголосивши на важливості більше вивчати нашу історію, яку ми разом творимо й сьогодні.

Після урочистого відкриття скульптури, із піснею «Ми разом!» виступили талановиті вихованці зразкового театру естрадної пісні «Водограй» міського Палацу культури.

Подарунком до заходу також стали пісенні композиції у виконанні Валерія Вітра.

Пресслужба Славутського МВК.

0
репостів
0
репостів